Saaremaa vajab sügiseks ligi 200 uut õpetajat

BNS
Copy
Tühi klassiruum.
Tühi klassiruum. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik.

Saaremaa valla üldhariduse arendamise uuringu järgi vajab Saaremaa tänavu sügisel juurde ligi 200 uut õpetajat.

Õpetajaid on juurde vaja selleks, et täita vabanevad kohad, asendada kvalifikatsioonita õpetajad ja tuua pensionile jäävate õpetajate asemel uusi õpetajaid.

Saaremaa vallavanema Mikk Tuisu sõnul vajab Saaremaa uute õpetajate toomiseks teistest Eesti regioonidest eristumist – õpetajatele suunatud väärtuspakkumist. «Paraku on viimaste aastate kiire õpetajate palgatõus viinud olukorrani, kus sinna valdkonda suunatud lisaraha läheb suuresti palkade kitsaskohtade kõrvaldamiseks,» tõdes Tuisk.

Uuringu kohaselt ei ole Saremaa haridusvõrk praeguses vormis jätkusuutlik, võrk on aastaid korrastamata ja ei vasta enam ammu laste paiknemisele ning arvule. «Just seepärast on volikogule esitatud eelnõu haridusruumi muutmiseks, et tõsta lastele antava hariduse taset ja meelitada maakoolidesse rohkem noori õpetajaid, sest noored õpetajad ei soovi minna klassi ette, kus on üksikud õpilased. Muudatuse käigus vabaneva raha saab ehk suunata laiemalt haridusvaldkonnas lisavõimaluste tekitamiseks,» märkis vallavanem.

Saaremaa vald plaanib kolmes põhikoolis lõpetada põhihariduse andmise ja muuta need algkoolideks ning osa koole liita lasteadadega.

Arenguseire Keskus soovitab ühe meetmena õpetajate põua vähendamiseks õpetajate eluasemelaenu riikliku käendusmehhanismi väljatöötamist. Kuressaares on õpetajate kasutuses praegu 44 ametikorterit. Maapiirkonnas on ametikortereid valla kasutuses 46.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles