Tänavu saavad koolid ühe õpilaskodu tavakoha tarvis 2000 eurot aastas

Copy
Raha. Foto on illustratiivne.
Raha. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Valitsus kehtestab neljapäeval koolipidajatele tänavu antava õpilaskodutoetuse kogusumma ning ühe õpilaskodu koha toetuse suurus, milleks on üldist tuge saava õpilase eest 2000 eurot, tõhustatud toel oleva õpilase eest 2700 eurot ja erituge saava õpilase koha toetus on 3400 eurot aastas.

Eelnõu järgi eraldatakse õpilaskodutoetust koolide pidajatele kokku 1 094 234 eurot. Toetust saavad 24 kooli pidajat, kellest 22 on kohaliku omavalitsuse üksused ja kaks erakooli - Puuetega Laste Keskus Lootus MTÜ ja Rocca al Mare Kooli AS. Nendes koolides peetavates õpilaskodudes toetab riik 412 õpilase elamist. Võrreldes 2022. aastaga on toetuse kogusumma suurenenud 131 234 euro võrra, kuna õpilaskodu vajavate õpilaste hulk on kasvanud.

Tulenevalt põhikooli- ja gümnaasiumiseadusest määrab haridus- ja teadusminister munitsipaal- või erakooli, kus luuakse riiklikult toetatavad õpilaskodu kohad nende perede põhiharidust omandavatele lastele, kellel on raskusi toimetulekuga. Toetuse jaotamisel koolipidajate vahel lähtutakse hariduse infosüsteemi andmetest – riigi toetatud õpilaste arvust õpilaskodudes planeeritavale aastale eelneva aasta 10. novembri seisuga.

Toetust võib kasutada õpilaskodu õpilastega seotud personali- ja majandamiskulude, tugiteenuste ning vaba aja tegevuste kulude katteks. Riiklikult toetatavale õpilaskodu kohale võetakse õpilane elukohajärgse valla- või linnavalitsuse põhjendatud taotluse alusel ja õpilase või piiratud teovõimega õpilase vanema nõusolekul.

Määruse rakendamiseks vajalikud vahendid on ette nähtud haridus- ja teadusministeeriumi 2023. aasta eelarves.

Määrust rakendatakse tagasiulatuvalt 1. jaanuarist.

Tagasi üles