EKSPERT EETRIS ⟩ Andres Karjus: «Kas ChatGPT hakkab mõjutama meie väärtusi ja käitumist?» (1)

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy

Sel korral on «Ekspert eetris» vestlussaates külas Tallinna Ülikooli humanitaarteaduste instituudi kultuuriandmete analüüsi teadur Andres Karjus. Juttu tuleb sellest, milline mõju on generatiivsetel juturobotitel, nagu seda on ChatGPT, meie käitumisele, väärtustele ja hoiakutele ning milline võib olla juturoboti mõju haridusele.

Möödunud aasta lõpus tuli avalikuks OpenAI juturobot ChatGPT, mis sai kiirelt populaarseks. Tehisintellekti rakendusi, mis on võimelised looma originaalseid lahendusi, oli aga ennegi (keelemudel GPT või pildimudelid DALL-E, Imagen või Midjourney), kuid kahtlemata astuti ChatGPT puhul suur samm edasi. Tegemist on erakordselt võimsa tekste genereeriva masinõppe rakendusega, mis tõstatab hulga küsimusi autoriõiguste kohta. Juturoboti loodud tekst ei ole klassikalises mõttes plagiaat, sest tegemist ei ole kokku kopeeritud tekstilõikudega, vaid olemasolevate andmete pealt tehisintellekti poolt looduga.

ChatGPT aluseks on keelemudel GPT 3.5. Keelemudelid on Karjuse sõnul masinõppesüsteemid, mis on treenitud ennustama mingisuguse tähe, sõna või märgijada esinemise tõenäosust sellele eelnevate või seda ümbritsevate märgijadade põhjal. Seda tehnoloogiat kasutatakse loomuliku keele töötlemise vallas juba aastakümneid. Argielust tuntuimaks näiteks on vast Gmaili soovitused e-kirjas lausete jätkamiseks.

Hiljuti uuris Andres Karjus koos Tallinna Ülikooli õppejõududega, milline on ChatGPT suutlikkus kõrghariduse valdkonnas, kas see pakub uusi lahendusi ja kuidas tajub ülikoolipere muutust juturobotite kasutuselevõtul. Kas juturobot on oht hariduse kvaliteedile või pakub uusi tööriistu?

Saadet juhib Tallinna Ülikooli teadusosakonna, teadmussiirde ja projektide osakonna juhataja Aija Sakova.

Saatesari «Ekspert eetris» vahendab põnevaid, silmaringi avardavaid ja harivaid teemasid, olgu need tervise, poliitika, hariduse, kunsti või juriidika vallast. Saates arutatakse koos oma valdkonna ekspertidega aktuaalseid küsimusi, mis puudutavad kõiki. Teadlaste roll on ühiskonnas tähtsam kui kunagi varem. Iga päev paiskab õhku rohkem küsimusi kui vastuseid. Selguseks, uuteks lahendusteks ja tarkadeks otsusteks, olgu riigi või inimese tasandil, on vaja tõenduspõhisust.

«Ekspert eetris» sai alguse 2020. aasta kevadel ning pälvis oma teemapüstitustega 2020. aasta teaduse populariseerija tunnustuse.

Varasemaid saateid saab järele vaadata Tallinna Ülikooli veebilehel ja tv.postimees.ee.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles