TalTech tutvustab näitusega ülikoolilinnaku uute hoonete saamislugu

PM Haridusportaal
Copy
Uus näitud tutvustab TalTechi hoonete saamislugu
Uus näitud tutvustab TalTechi hoonete saamislugu Foto: TalTech

Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) raamatukogu klaasgaleriis on reedest võimalik külastada ülikoolilinnaku uusimaid hooneid tutvustavat näitust «Kampus 60 – Tehnikaülikooli ruumiline areng taasiseseisvumise järel».

Uue linnaku rajamise plaanid tekkisid koos Eesti taasiseseisvumisega. Sellel ajal liideti Tallinna Tehnikaülikooliga mitmed Mustamäel asuvad õppe- ja teadushooned. Ent suurem ehitus hakkas siiski alles uuel aastatuhandel.

Nii plaanidesse kui rajatud hoonetesse mahub palju põnevat. Näiteks Mäemaja ehk linnaku esimese liginullenergiahoone ehitamisel kasutati ohtralt puitu süsinikujalajälje vähendamiseks. Samal ajal uurisid tehnikaülikooli teadurid tuleohutuse norme. Selgus, et tuleohutuse mõttes on puit metallist püsivam materjal ning seda teadmist sai Mäemaja rajamisel ka rakendatud.

Geoloogiamaja valmimisest sündis 2007. aastal ka Mati Viiuli dokumentaalfilm «Kaua tehtud kaunikene». Ent igal õppehoonel on rääkida oma valmimise lugu, mille lõpp on teinekord oodatust üsna erinev. Seega näeb näitusel ka mitmeid arhitektuurseid visioone sellest, milline ülikooli kampus võiks tulevikus välja näha. Vaatamiseks on pandud ka plaane, mis tegelikkuseks ei saanudki.

Samuti väärib esile tõstmist linnaku kui terviku kujundus. Igal ülikoolil on oma ajalooline tuumik, mis on saanud selle ülikooli maamärgiks ja kultuuriliseks sümboliks. Tallinna Tehnikaülikooli hoonete ümber on plaan rajada rohepromenaad, mis ühendaks Tehnopoli ja TalTechi hooneid senisest tihedamalt. Tallinna Tehnikaülikooli linnakut tasub tundma õppida ning uudistada nii ülikooli hoonete sees kui nende vahel.

Klaasgaleriis avatud väljapanek on mõeldud jätkama suurt ülevaatenäitust «Kampus 60 – Tallinna Tehnikaülikool Mustamäe luidetel», millega saab tutvuda peahoone vanemas osas.

Näituse kuraator on arhitektuuri ja urbanistika akadeemia dotsent Epi Tohvri. Näituse kujunduse autor on Krista Lepland disainibüroost Laika, Belka & Strelka.

Näitus on klaasgaleriis avatud kuni 16. juunini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles