Kolme minuti loengute põhjal selgusid parimad noorteadlased

BNS
Copy
Eesti Teaduste Akadeemia
Eesti Teaduste Akadeemia Foto: Eero Vabamägi

Konkurss «Teadus 3 minutiga» selgitas välja viis parimat noorteadlast, kes pidid enda aastatepikkusest teadustööst kolme minuti jooksul arusaadava ülevaate andma.

Konkursi finaali jõudis 15 doktoranti ja noorteadlast, kes esindasid seitset ülikooli või teadusasutust. Teaduste akadeemia president Tarmo Soomere tunnustas žürii otsust välja kuulutades võistlejate ühtlaselt kõrget taset. Lisaks tõi ta esile, et seekordses finaalis oli esimest korda võistluse ajaloos rohkem ettekandeid humanitaar- ja sotsiaalteaduste valdkonnast, võrreldes loodus- ja tehnikateadustega. Ka viimaste puhul vääris kiidusõnu kõigis lühiloengutes esinenud ootamatult tugev ja särav sotsiaalne sõnum.

Konkursi laureaatideks osutusid Tartu Ülikooli nooremteadur Kertu Liis Krigul teemaga «Antibiootikum – kas hunt lambanahas?», Tehnikaülikooli keemiadoktorant-nooremteadur Annette Miller teemaga «Kasulikum, aga mitte magusam – rinnapiima prebiootiliste suhkrute süntees», epidemioloogiadoktorant Keiu Paapsi teemaga «Kasvajad ei tunne vanusepiire», Tallinna Ülikooli sotsioloogiadoktorant Madli Raudkivi teemaga «Hoolduspere – kellele ja milleks?» ning tehnikaülikooli doktorant-nooremteadur Martin Sarap teemaga «Kihtlisandusmeetodi abil elektrimasinate jahutamine».

Samuti valisid teadusportaali Novaator toimetajad oma lemmikud teadusartiklite kirjutajate seast. Kolme esiletõstetu hulka pääsesid eesti keele instituudi nooremteadur ja lingvistikadoktorant Marit Alas teemaga «Kohanimede säilimine ja kadu Vergi poolsaare näitel», Tartu Ülikooli vooluveekogude ökoloogia nooremteadur Jürgen Karvak teemaga «Ojad – linnalooduse tulipunktid ja ühendusteed» ning Tartu Ülikooli suurandmete nooremteadur Kristo Raun teemaga «Otsetee otsusteni – vastavuskontrolli tegemine voogandmetel».

Žüriisse kuulusid teaduste akadeemia president Tarmo Soomere, riigikogu liige Yoko Alender, teatrijuht ja lavastaja Peeter Jalakas, ajakirjanik Tuuli Jõesaar, ettevõtja Kristel Kruustük ning kirjanik Karl Martin Sinijärv.

Järgneva paari kuu jooksul tehakse viie võitja loengutest videoklipid, mida näidatakse kevadhooajal «Terevisioonis» ja «Novaatoris». Viimases saavad vaatajad valida ka oma lemmiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles