Kolme minuti loengute finaal-galal osaleb 15 noorteadlast

PM Haridusportaal
Copy
Tarmo Soomere hinnangul on üha olulisem, et juba teadlaseks kujunemise ajal õpitakse esitama oma mõtteid kompaktselt.
Tarmo Soomere hinnangul on üha olulisem, et juba teadlaseks kujunemise ajal õpitakse esitama oma mõtteid kompaktselt. Foto: Jüri Looring

Eesti Teaduste Akadeemia eestvõttel toimub reedel algusega kell 18 tänavuse konkursi «Teadus 3 minutiga» finaal-gala, kus 15 noorteadlasest finalisti seast valitakse viis parimat.

Piduliku sündmuse otseülekannet saavad kõik huvilised jälgida Eesti Teaduste Akadeemia kodulehel, Facebooki lehel, Youtube'i kanalis või Novaatori portaalis.

Võistlejad peavad oma aastaid kestnud teadustööst rääkima asjalikult ja arusaadavalt vaid kolme minuti jooksul.

Nagu on öelnud Eesti teaduste akadeemia president, loengute üks algatajaid ja eestvedajaid Tarmo Soomere, on üha olulisem, et juba teadlaseks kujunemise ajal õpitakse esitama oma mõtteid kompaktselt, paljudele mõistetavalt, sisuliselt täpselt ja tehniliselt perfektselt. «Kolm minutit on kuulajate jaoks pikk aeg. Sellesse tuleb osata mahutada nii selgitus, miks on uuring ette võetud, kui ka oluliste edusammude kirjeldus ning mida saadud tulemused ühiskonnale juurde annavad.»

Finaalis osalevad doktorandid ja noorteadlased esindavad Tallinna Ülikooli, Eesti Keele Instituuti, Eesti Kunstiakadeemiat, Tartu Ülikooli, Tallinna Tehnikaülikooli, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemiat ning Tervise Arengu Instituuti.

Sel aastal kuuluvad konkursi žüriisse teaduste akadeemia president Tarmo Soomere, riigikogu liige Yoko Alender, teatrijuht ja lavastaja Peeter Jalakas, ajakirjanik Tuuli Jõesaar, ettevõtja Kristel Kruustük ning ajakirjanik ja luuletaja Karl Martin Sinijärv.

Õhtut juhib teleajakirjanik Margus Saar.

Galaüritusele on eelnenud ülikoolide sisekonkursid ja koolitused esinemisoskuse treenimiseks. Samuti kirjutas iga finalist oma uurimustööst populaarteadusliku artikli. Lood ilmuvad Novaatori portaalis alates 24. jaanuarist.

Konkursi ja sellele eelnevate koolituste peamine eesmärk on pakkuda noortele teadlastele praktilist kogemust avalikkuse ees esinemiseks ja oma teadustöö tutvustamiseks. Samuti aitavad kolme minuti loengud edendada eestikeelset teaduskommunikatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles