Muuseumid asusid koostööle õpilaste liikumisharjumise suurendamiseks

PM Haridusportaal
Copy
Tartu lapsed sportimas, pilt on illustratiivne.
Tartu lapsed sportimas, pilt on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema

Alanud liikumisaastal saavad kooliõpilased tulla Tallinnasse Eesti Tervisemuuseumisse ning Tartusse Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumisse liikumistundidesse.

Koostöös ekspertidega loodud uued haridusprogrammid toetavad formaalharidust ja käsitlevad sama teemat mõlemas muuseumis veidi erineva nurga alt, toetudes kummagi muuseumi tugevustele ja kogemustele.

Eesmärk on terve ja rõõmus laps

Koostöö eesmärk on anda ühiselt hoogu liikumisaastale ja toetada koolinoorte liikumisharjumuse tekkimist ning püsimist. Liikumisõpetuse eesmärk on terve ja liikuva inimese kujundamine. Tervisemuuseum ja spordimuuseum ulatavad abikäe kooliõpetajatele ja toetavad formaalharidust spetsiaalsete liikumistundidega, et seda ainet ka muuseumide unikaalses õpikeskkonnas praktiliselt ning kaasavalt läbi viia. Haridusprogrammide väljatöötamisse ja sisuloomesse on kaasatud oma ala eksperdid – sportlased, õpetajad, Tartu Ülikooli (TÜ) Liikumislabor, Eesti Tantsuhuvihariduse Liit ja teised. Fookuses on õpilaste füüsiline ja vaimne tervis. Liikumistunde pakutakse eesti, inglise ja osaliselt vene keeles.

Eesti Tervisemuuseumi haridus- ja teenuste juht Marleen Soosaar avaldas heameel, et kaks lahedat muuseumit Eesti põhja- ja lõunaregioonist on teineteist leidnud ja teevad nüüd koostööd sel nii olulisel teemal. «Anname oma parima, et õpetajaid liikumistundide läbiviimisel toetada. Igapäevane liikumine on üks parimaid viise tervise eest hoolitsemiseks ja füüsilise ning vaimse erksuse saavutamiseks ning hoidmiseks,» lisas Soosaar.

Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumi haridusosakonna juhi Marju Looritsa sõnul saavad muuseumid formaalharidussüsteemile pakkuda kasulikku lisaväärtust. «Meie programmid on teadusel põhinevad, praktilised ja kaasahaaravad. Eesti Olümpiakomitee 2021. aasta liikumisaktiivsuse uuringu põhjal on laste kehaline aktiivsus üsna madal ning langeb järsult teises kooliastmes. Hea uudis on aga see, et meie kehad on loodud liikuma ning koos liikumine teeb rõõmsaks,» lisas Loorits.

Lapsi võetakse vastu alates veebruarist

Gruppe liikumistundidesse hakatakse vastu võtma veebruarikuu keskpaigast. Tunde saab broneerida Eesti Tervisemuuseumi ning Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumi kodulehtedelt www.tervisemuuseum.ee ja www.spordimuuseum.ee.

Eesti Tervisemuuseum Tallinna vanalinnas on elamuslik meelelahutus- ja õpikeskkond, mis aitab inimestel mõista oma rolli tervise hoidmisel ning teha teadlikke valikuid oma heaolu parandamiseks. Populaarsed teaduspõhised anatoomia- ja terviseteemalised näitused jutustavad inimeseks olemise ilust, võlust ja valust ning innustavad tervise eest hoolt kandma. Muuseum talletab Eesti meditsiiniloolist pärandit. Riiklikku kooliharidust toetab rikkalik haridusprogramm lasteaiast gümnaasiumini.

Tartus asuv Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum on Baltimaade suurim spordimuuseum, mida võib nimetada ka elamusmuuseumiks. Muuseumis on võimalik kogeda enam kui 15 interaktiivset atraktsiooni, mille põnevatest spordiloolistest elamustest saavad osa nii väikesed kui suured. Samuti on spordimuuseumis tähtsal kohal haridustegevus, mis on pälvinud ka väärilise auhinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles