Riigikaitseõpetus võib muutuda Eesti koolides kohustuslikuks (3)

BNS
Copy
Hanno Pevkur
Hanno Pevkur Foto: Madis Veltman

Kaitseminister Hanno Pevkur esitas haridus- ja teadusministeeriumile ettepaneku muuta riigikaitseõpe gümnaasiumiõpilastele kohustuslikuks, et suurendada noorte teadlikkust riigikaitsest ja kriisiolukordades toimetulekust.

Pevkuri sõnul on Ukraina sõja õppetunnid näidanud, et iga inimese roll riigikaitses on oluline, mistõttu on mõistlik anda kõikidele gümnaasiuminoortele teadmised, milline on nende roll Eesti riigikaitses ja kuidas kriisiolukordades käituda.

«Viimased aastad näitavad, et riigikaitseõpetus on ka valikainena muutunud üha populaarsemaks, ent endiselt on koole, kus riigikaitseõpetus ei ole õpilastele kättesaadav. Seetõttu teengi ettepaneku liikuda üle kohustuslikule riigikaitseõpetusele,» ütles Pevkur. Ta lisas, et ka erakondade poliitiline konsensus on liikumas kohustusliku riigikaitseõpetuse suunas.

Kaitseministri sõnul tuleb siiski riigikaitseõpetuse kohustuslikuks viimisel teha põhjalik mõjuanalüüs ja sellele vastavalt liikuda mõistliku üleminekuajaga üle kohustuslikule riigikaitseõpetusele Eestis.

«Õpetajate puudus mõjutab ka riigikaitseõpetust, mistõttu ei ole võimalik üleöö kohustuslikule riigikaitseõpetusele üle minna, vaid seda tuleb teha üleminekuajaga. Niisamuti tähendab see vajadust täiendavate vormide, õppevahendite järele ning ka suurenenud koormust Kaitseliidule, kes viib läbi riigikaitselaagreid,» ütles Pevkur.

Ta usub, et 1. septembrist 2024 on võimalik juba kõikides koolides riigikaitseõpetust pakkuda.

Praegu pakub gümnasistidele riigikaitseõpetust ligi kolm neljandikku keskkoolidest ning aastas läbib riigikaitseõpetuse üle 5000 õpilase. Statistikaameti andmetel õppis 2021. aastal gümnaasiumiastmel umbes 24 300 õpilast.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles