Tartu Kunstikool avab Ukraina noorte õppegrupi Tallinnas

PM Haridusportaal
Copy
Tartu kunstikooli direktor Kadi Kreis kinnitas, et neil on kogemusi välisriigist tulnute õpetamisel
Tartu kunstikooli direktor Kadi Kreis kinnitas, et neil on kogemusi välisriigist tulnute õpetamisel Foto: Kristjan Teedema

Tartu Kunstikool avab Ukraina noorte õppegrupi Tallinnas, tegemist on riigi rahastatava aastase kutsevaliku õppe kursusega disainivaldkonnas, mis on osalejatele tasuta.

Ukraina noortel on Tallinnas võimalik õppida kahel suunal, milleks on ringdisain ja digikunst.

Haridus- ja teadusministeeriumi asekantsleri Renno Veinthali sõnul pingutab riik, et pakkuda sõja eest pagenud noortele Eestis turvalist elu- ja õpikeskkonda ning nüüdsest Ukrainast pärit noorte õppevõimalused laienevad veelgi.

«On hea meel, et Tartu Kunstikool hakkab ka Tallinnas võimaldama kunstihuvilistel noortel disainivaldkonnaga tutvust teha ning läbi kunsti ja disaini saavad nad teadmisi meie kultuurist ning õppida eesti keelt,» tõdes Veinthal ja lisas, et praeguseks on üle Eesti kutseõppeasutustes 450 Ukraina õppurit, enamik neist õpib kutsevaliku õppekavade järgi. «Kutsevaliku õppekava põhiline eesmärk on anda noortele, kelle õpitee on katkenud, võimalust õppida eesti keelt, tutvuda mitmete erialadega ning teha edasiseks õpiteeks või elukutseks kaalutletud valik.»

Tartu Kunstikooli direktor Kadi Kreis kinnitas, et koolil on ka varasem kogemus eesti keelest erineva emakeelega õppijatega, sealhulgas Ukraina õpilastega. «Oleme kahel järjestikusel õppeaastal võtnud vastu grupi muukeelseid õppureid ning sõja puhkedes lõime kohe õppekohad ka Ukraina noortele – sel sügisel alustas Tartus kaks õppegruppi, kokku 35 õpilasega,» selgitab Kreis.

Tallinnas algab õppetöö 24. jaanuarist ning ringdisaini ja digikunsti erialale võetakse kokku vastu 30 õpilast, vajadusel on võimalik ka õppegruppe suurendada. Ukraina grupi õppijatest saavad ametlikult Eesti Vabariigi õpilased, kes saavad endale õpilaspileti. Lisaks haridusele saab noor keelelist ja kogukondlikku tuge ning kooli tugimeeskond aitab õpilastel leida oma edasist rada.

Tartu Kunstikool on riigi kutseõppeasutus, mis võimaldab noortel omandada hariduse neljal erineval disainivaldkonna spetsialiseerumisel: 3D, graafiline disain, stilistika ja dekoreerimine. Tartu Kunstikoolil on juurutatud kutseõppes omanäoline lähenemisviis, kuidas Ukraina noori Eesti ühiskonda tuua. Kool on seda seni kasutanud NEET noortele haridusvõimalusi pakkudes. Tartu Kunstikoolil on viie aasta jooksul rahvusvaheliselt välja arendatud unikaalne õppemetoodika: kunst + keeleõpe + projektiõpe + tiimi-coaching.

Tartu Kunstikooli Tallinna õppegrupi õppetöö avamine toimub 23. jaanuaril kell 12 ARS-i kunstilinnakus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles