Uuring: õpilaste lemmikroaks on endiselt makaronid

PM Haridusportaal
Copy
Koolitoit
Koolitoit Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja

Koolitoitlustaja uuringust selgub, et Eesti õpilaste lemmik koolilõuna on juba üheksandat aastat järjest pastaroad, samuti tuleb välja, et kuigi koolitoitu on tänavu testimas käinud rekordarv lapsevanemaid, on emade-isade teadmised laste lõunasöögi kohta endiselt napid.

Eesti suurima koolitoitlustaja Daily iga-aastase küsitluse käigus selgitati välja koolilaste lemmiktoidud ja rahulolu toidu kvaliteediga ning koguti ka koolitöötajate ja lapsevanemate tagasisidet. Uuringus osales ligi 10 000 õpilast, koolitöötajat ja lapsevanemat.

Uuringust selgus, et õpilaste lemmikroog on jätkuvalt pastaroad, mida eelistab üle kolmandiku õpilastest, neile järgnevad pikkpoiss ja kanaroad. Õpilaste sõnul on nende jaoks kõige olulisem, et toit oleks toitev ja tervislik, nii arvas vastavalt 53 ja 32 protsenti. Toidu eestimaist päriolu peab oluliseks üheksa protsenti ja mahetooraine kasutamist viis protsenti õpilastest. Menüüsse sooviksid juurde magustoite 28 protsenti ja puuvilju samuti 28 protsenti õpilastest.

Menüüs oleva toidu paneb paika riik

Hoolimata makaronide jätkuvast populaarsusest on oluline meelde tuletada, et lastele pakutakse neid lõunaks maksimaalselt kaks korda nädalas – mida ja kui tihti koolis pakutakse, määrab praegu suuresti sotsiaalministri määrus. «Paljud lapsevanemad on näiteks uurinud, et miks me pakume lastele kala, kui lapsed seda ei armasta. Siinkohal tasub arvestada, et kala pakkumine ei ole meie otsus, vaid see on määruses kirjas,» selgitas Baltic Restaurants Estonia müügi- ja turundusjuht Tiiu Endrikson.

Õpilaste toitumisharjumused ja lemmikud määrab suures mahus kodune toidulaud. «Väljaspool kodukeskkonda eelistavad lapsed neile juba varasemalt tuttavaid toite,» lisas Endrikson. «Näeme seda igal aastal ka ühiskokkamisi läbi viies, et kui lapsed saavad ise mingi toidu tegemise juures olla, siis on nad edaspidi selle toidu suhtes oluliselt avatumad ja altimad seda ka maitsma.»

Vanematel puudub ülevaade koolitoidust

Vanemaid, kes on käinud koolitoitu koolis kohapeal maitsmas, on võrreldes eelmise aastaga kolmandiku võrra rohkem. Kui 2021. aastal käis koolilõunat maitsmas 16 protsenti küsitlusele vastanud lapsevanematest, siis sellel aastal oli vastavaks numbriks 27 protsenti.

Selleks, et kaardistada, kui palju või vähe vanemad tegelikult teavad ja tähele panevad, mida lastele lõunaks pakutakse, lisati nende ankeeti ka kontrollküsimus. «Küsisime lapsevanematelt, mitut salatit täna koolilõuna kõrvale pakutakse – kuigi õige vastus on viis, pakkusid pooled lapsevanemad kolm,» lisas Endrikson, kelle sõnul on lapsevanemate huvi koolitoidu suhtes küll tõusnud, kuid teadmised veel üsna napid.

Lapsevanemate arvamus koolitoidust põhineb sageli isiklikel 10–15 aasta tagustel kogemustel. «Meie eesmärk on neid iganenud hoiakuid kummutada,» sõnas Baltic Restaurants Estonia juht Aaro Lode. «Oleme juba kolm aastat järjest kutsunud lapsevanemaid avatud koolisööklate nädala raames koolidesse lõunatama, et näidata, kuidas on täna koolide toitlustamine korraldatud ja mida nende lapsed lõunaks söövad. Hea meel on näha, et iga aasta on aina rohkem lapsevanemaid huvi tundnud ja ka päriselt kohale tulnud.»

Daily nime all tegutsev Baltic Restaurants Estonia AS on Eesti suurim koolitoitlustaja, kes pakub toitlustust 77 koolis ja 47 koolipuhvetis üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles