EKSPERT EETRIS ⟩ Reeda Tuula-Fjodorov: «Kuidas käia looduses keskkonda kahjustamata?»

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy

Tänase saate «Ekspert eetris» teema on looduses käimine nii, et sellega ei kaasneks suurt keskkondlikku jalajälge. Saates on külas Tallinna Ülikooli loodus- ja terviseteaduste instituudi nooremteadur ja rekreatsioonikorralduse õpetaja Reeda Tuula-Fjodorov.

Reeda Tuula-Fjodorov viis koos tudengitega läbi projekti, kus uuriti looduse alustaimestikku pärast suurt spordisündmust. Selgus ühest küljest ilmne, et suured rahvamassid tallavad taimestiku ära, lisaks veel, et pikaajalisem mõju taimestikule on sügisestel spordivõistlustel. Kevadel peetud spordivõistlusest suudab loodus suvise kasvuperioodiga üpris hästi taastuda.

Tuula-Fjodorov toob välja, et looduses käies võiksid ka tavainimesed olla teadlikud, millisesse kohta nad lähevad – kas see on kaitseala, kus loodus on õrnem või spetsiaalselt loodud puhkeala. Kõige esmaseks abivahendiks oma teadlikkuse ja loodushoiu tõstmisel soovitab ta RMK rakendust «Loodusega koos». Kes aga jõulupühade ajal soovib värskes õhus aega viita, siis loodushoiu mõttes on see väga hea aeg – lumekiht kaitseb ka alustaimestikku ning inimese tatsamine metsa all sellele suurt mõju ei avalda.

Tänast saadet juhib TLÜ kommunikatsioonijuht Rein Olesk.

Saatesari «Ekspert eetris» vahendab põnevaid, silmaringi avardavad ja harivaid teemasid, olgu tegu tervise, poliitika, hariduse, kunsti või juriidikaga. Saates arutatakse koos oma valdkonna ekspertidega praegu aktuaalseid küsimusi, mis puudutavad kõiki. Teadlaste roll on ühiskonnas tähtsam kui kunagi varem. Iga päev paiskab õhku rohkem küsimusi kui vastuseid. Selguseks, uuteks lahendusteks ja tarkadeks otsusteks, olgu riigi või inimese tasandil, on vaja tõenduspõhisust.

«Ekspert eetris» sai alguse 2020. aasta kevadel ning pälvis oma teemapüstitustega 2020. aasta teaduse populariseerija tunnustuse.

Varasemaid saateid saab järele vaadata Tallinna Ülikooli veebilehel ja tv.postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles