Püha Johannese Kooli gümnaasiumikorpus saab nurgakivi (1)

PM Haridusportaal
Copy
Johannese kool
Johannese kool Foto: Erakogu

Tallinnas Kivimäel asuv kogukondlik Püha Johannese Kooli õppemaja avati juba õppeaasta alguses, kuid reedel kell 15 asetatakse nurgakivi ka kooli gümnaasiumikorpusele.

Gümnaasiumile suunatud hooneosa valmimiseni jagavad gümnasistid ruume põhikooliga. Uus korpus avab uksed 2023. aasta septembris, misjärel koolimaja on valmis mahutama 630 õpilast.

«Püha Johannese Kooli päris oma koolimaja oli ammune unistus, aga ka eesmärk alates kooli loomisest kümme aastat tagasi. Möödunud sügiseks see ime sündis ja alustasimegi õppetööd päris oma majas, aga kohe polnud võimalik ehitada gümnaasiumile oma hooneosa,» ütles koolijuht Liivika Simmul. «Nüüd aga on juurdeehitus alanud, oleme jõudnud nurgakivi asetamiseni, mis annab lootuse, et juba uuel õppeaastal saavad praegu põhikooliga ruume jagavad gümnasistid õpinguid jätkata oma hooneosas.»

Püha Johannese Kool on iidsetel traditsioonidel põhinev nüüdisaegne arengukeskkond, mis ei ole ainuüksi kool, vaid ka terviklik ja kõigile avatud haridus- ja kultuurikeskus, kus toimuvad avalikud haridusteemalised konverentsid ja seminarid, täiendkoolitused ja loengud täiskasvanutele, samuti trennid. Kompleksi mahuvad veel eelkool, lasteaed, kõigile avatud huvi- ja muusikakool. Kooli juures tegutseb ka koduõppeosakond. Liikuma kutsuva kooli mahemärgise pälvinud toit valmib kohapeal ning võimalikult värskest ja kohalikust toorainest.

Püha Johannese Kool avas 2013. aastal uksed 45 õpilasele Tallinna vanalinnas ning igal sügisel on vastu võetud uued esimesed klassid ja tänavusest komplekteeriti konkursi korras ka gümnaasiumi 10. klassid neljal erineval õppesuunal, milleks on IT ja andmeanalüüs; loodus ja inimene; sõna ja kultuur ning kuju ja disain. Praegu on Püha Johannese Kool üle 460 õpilasega kogukonnakool, pärast juurdeehituse valmimist on koolis ruumi kokku 630 õpilasele. 2023. aasta jaanuaris algab vastuvõtt sügisel alustavasse 1. klassi ja märtsis juba uude 10. klassi.

Gümnaasiumikorpuse projekteeris arhitektuuribüroo SKAD, ehitab AS Merko Ehitus Eesti. Koolimaja valmis 2021. aasta sügisel, juurdeehitustööd algasid tänavu detsembri alguses ning gümnaasiumikorpus valmib 2023. aasta septembriks.

Koolimaja juurdeehituse maksumus on ligikaudu 2,2 miljonit eurot. Hooneosa ehitus saab teoks lahkete annetajate ja Coop Panga laenu toel. Koolimaja ehitust saab toetada igaüks annetades veebilehel https://anneta.pjk.ee. Suureks toeks on ka pisikesed püsiannetused.

Püha Johannese Kool sai alguse mōttekaaslastest lapsevanemate ja õpetajate ideest rajada kool, mis võimaldaks saada väga hea hariduse, aga mitte iga hinnaga. Selleks tuleb inimest vaadelda tervikuna, arvestades ihu, hinge ja meele kooskõla. Inspiratsiooni ammutati idakiriku inimesekäsitlusest ja asutajad, nende seas koolijuht Liivika Simmul, kes on varem aidanud rajada ja arendada mitut haridusasutust, olid veendunud, et laps omandab õpitu sügavamalt ja kestvamalt, kui tunneb end hoituna.

Kool väärtustab nii eesti kui mitte-eesti kodukeelega õpilaste kultuurilise identiteedi ülesehitamist ja rahu ühisruumis. Kool toetab laste keskendumisvõime ja loovuse arengut igapäevaste vaikuseminutite, välja lülitatud nutitelefonide ja pikkade õuevahetundidega.

Kooli kujundava hindamissüsteemi keskmes on õpilaste eneserefleksioon. Sellele järgneb põhjalik sõnaline tagasiside õpetajalt. Kuni kuuenda klassini skaalalisi hindeid ei panda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles