TalTech asub looma masina- ja energiatehnoloogia vallas uut õppeainet

BNS
Copy
Tallinna Tehnikaülikool õppe- ja teadushoone Ehituse Mäemaja avamine Tallinnas.
Tallinna Tehnikaülikool õppe- ja teadushoone Ehituse Mäemaja avamine Tallinnas. Foto: Konstantin Sednev

Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) Virumaa kolledži masinaehitus- ja energiatehnoloogia protsesside juhtimise eriala programmijuht ja vanemlektor Veroonika Shirokova pälvis TalTechi «Hea õppejõu arenguprogrammi» tegevustoetuse uue õppeaine väljatöötamiseks.

«Tegevustoetuse eesmärk on koostöös Prantsusmaa ülikooliga University of Picardie Jules Verne (UPJV) arendada välja MATLAB ja numbriliste meetodite õppeaine. Toetuse raames on plaanis UPJV kogemuste põhjal luua projektõppel põhinev e-kursus Moodle’i keskkonnas, mida hakatakse õpetama masinaehitus- ja energiatehnoloogia protsesside juhtimise õppekaval 2023.aasta sügissemestril,» selgitas programmijuht Veroonika Shirokova.

Tegevustoetuse raames loeb UJPV ülikooli professor Didier Pascault Virumaa kolledži tudengitele Zoomi kaudu viis loengut. Kursuse käigus tuleb üliõpilastel lahendada insenerialane ülesanne, mille tulemusena valmib prototüüp või mudel. Kõigi nende õppematerjalide ja tegevuste tulemusena valmib e-kursus, mida hakatakse Virumaa kolledži tudengitele õpetama alates järgmisest semestrist. Uuel kursusel tuleb tudengitel lahendada reaalse eluga võimalikult sarnaseid probleeme, kasutades selleks hüdraulika, pneumaatika, elektroonika ja teiste erialaseid teadmisi.

«Konkreetsete ülesannete praktiline lahendamine aitab tudengitel mõista paremini õppeaine eesmärki ning kasutada saadud kogemusi edaspidi ettevõtetes reaalsete ülesannete lahendamiseks. Kuna sarnase sisuga õppeainet õpetatakse UPJV-s ning õpetamise metoodika on ülikooli poolt välja töötatud, üliõpilastele arusaadav ja hästi omandatav, siis on kasulik nende kogemustest õppida,» ütles Shirokova.

Tema sõnul võimaldab projekt vahetada õppejõududel seminari vormis õpetamise kogemust ning rakendada õppeprotsessis uusi interaktiivseid vahendeid

Energeetika, masinaehitustehnoloogia ning mäendus on Eesti traditsioonilised tööstusharud, kus tootmise efektiivsemaks muutmiseks võetakse pidevalt kasutusele uusi tehnoloogiaid, masinaid ja roboteid. See tingib üha suureneva vajaduse kaasaegsete tehnikateadmistega haritud spetsialistide järele. TalTechi Virumaa kolledži lõpetajad on tulevased leiutajad ja innovaatorid, kelle ülesandeks on kujundada uusi tööstus- ja tootmistehnoloogiaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles