Riik soovib uue platvormiga kaasata noori rohkem osalema ühiskonnaelus

PM Haridusportaal
Copy
Noored. Pilt on illustratiivne.
Noored. Pilt on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu

Möödunud nädalavahetusel toimus Tallinnas noorte osalus(e)häkk, kus 60 noort tulid kokku, et anda haridus- ja noorteametile (HARNO) sisendit järgmisel aastal loodava Osalus(e)platvormi jaoks.

Noorte vähene kaasamine volikogudes, kommunikatsioonibarjäär ja ajale jalgu jäänud osalusmeetodid on märgatavalt vähendanud noorte osatähtsust ühiskonnas. Kuigi noor võib olla aktiivne kaasarääkija sotsiaalmeedias, koolis või muudel viisidel, siis paraku täna ei osata sellega ametlikult arvestada.

Noori julgustatakse ideid esitama

Osalus(e)platvormi eesmärk on neid pudelikaelasid vähendada ja julgustada noori oma ideid esitama ja poliitikas kaasa rääkima sellisel viisil, nagu neile sobib. Selleks, et platvorm oma eesmärki täidaks, korraldasid haridus- ja noorteamet koostöös Garage48-ga Noorte osalus(e)häki, kus noored lõid platvormi prototüübid ja andsid sisendit erinevate funktsionaalsuste jaoks.

Esindatud olid 13–26-aastased noored kõikidest maakondadest. Osalejate valiku tegemisel tagasid korraldajad, et noorte taust oleks võimalikult mitmekesine nii huvide, vanuse, elukoha kui ühiskonna aktiivsuse poolest. Oluline oli, et oma sisendi annaksid nii need, kes on juba ühiskonnas aktiivsed, kui ka need, kelle jaoks osalus on veel võõras, et igaühel oleks võimalus oma kodukoha ja Eesti tulevikus kaasa rääkida.

Töötubade käigus loodi platvormi funktsionaalsused sisselogimise, ideede esitamise, tagasiside kogumise ja uudiste lugemise jaoks. Samuti mõeldi brändingu, turunduse ja kuvandi peale, et pärast lansseerimist platvorm võimalikult kiiresti kasutusele võetaks.

Platvorm nii noortele kui ka nendega töötajatele

Haridus- ja noorteameti valdkonnajuht ning projekti «Noortevaldkonna digihüpe» projektijuht Roger Tibar tõi välja, et loodav e-osalusplatvorm saab olema hõlpsaks kaaslaseks nii noorele kui noorega töötavale inimesele, et senisest paremini teineteist kaasata. «Sellise innovatsiooni loomisel sihtgrupi kaasamisel on ääretult oluline pöörduda esimesena just nende poole, kes seda keskkonda tulevikus kasutama peaksid hakkama. Seda me ka antud häkatoni raames tegime. Suur kummardus osalenud noortele ning edasisi arenguid võib kuulda juba uue aasta keskel.»

Finaalides esitasid üheksa tiimi oma ideid sellest, milline noorte osaluse platvorm võiks välja näha. Parimaid tiime autasustati ja kõikide sisendit võetakse arvesse Osalus(e)platvormi loomises. Žüriisse kuulusid HARNO noorteosakonna peaekspert Kristiina Valk, Edumuse asutaja Maria Rahamägi, Wise’i tootetisainer Maido Parv, auhinnatud UX disainer Helen Kokk ja ürituse päevajuht Koit-Georg Peterson.

Osalus(e)platvormi teisel pool on kohalikud omavalitsused, kellele luuakse võimalused noortele plaane tutvustada ja neilt sisendit korjata. Nendepooltset sisendit hakatakse korjama uue aasta alguses ning seejärel kuulutatakse välja hange platvormi loomiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles