Sotside pöördumine: haridus hakkab logisema, kui mõne kooliastme õpetajad jäävad tähelepanuta

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Jaak Juske.
Jaak Juske. Foto: Margus Ansu

Stosiaaldemokraadid Jaak Juske ja Toomas Jürgenstein saatsid haridustöötajatele avaliku pöördumise. Nad rõhutavad, et koos kooliõpetajate palkade tõusuga peavad tõusma ka lasteaiaõpetajate palgad. 

«Sotsiaaldemokraadid seisavad selle eest, et lisaks kooliõpetajate palkadele tõuseksid lasteaiaõpetajate palgad, kuna teame ja väärtustame, kuivõrd oluline on see töö, mida iga päev hoole ja armastusega teete. Teie kätes kasvab Eesti tulevik,» selgitavad Juske ja Jürgenstein. 

Religiooniõpetaja Toomas Jürgenstein.
Religiooniõpetaja Toomas Jürgenstein. Foto: Sille Annuk

Nad rõhutasid, et koalitsiooniläbirääkimistel seisid sotsiaaldemokraadid kooliõpetajate palkade tõstmise eest. «Läbirääkimiste tulemusena saavutasime miinimumpalga tõusu pea 24 protsenti ehk 1412 eurolt 1749 eurole,» lisasid riigikogulased. 

«Hoolimata sellest, mida väidab mõne partei laimukampaania, ei kavatse sotsiaaldemokraadid seista mitte kuidagi kooliõpetajate palgatõusu vastu. Vastupidi, see kinnitatakse kindlasti lähinädalatel ja meile on äärmiselt oluline, et palgatõus tuleb,» lisasid Juske ja Jürgenstein. 

Nende soov on ka, et koos kooliõpetajate palkadega vaadatakse üle ka lasteaiaõpetajate palgad. «Me ei soovi siduda lasteaiaõpetajate palku kooliõpetajate omast lahti, seda enam, et sotsiaaldemokraadid on seesuguse süsteemi ise loonud. Tahame, et valitsuses leitaks lahenduse, kuidas saaksid tänases olukorras tõusta ka lasteaiaõpetajate palgad,» rõhutasid poliitikud. 

Loodavad peatset kokkulepet

Meeletus hinnatõusus ei ole mõeldav, et lasteaiaõpetajate palk jääb samale tasemele, nagu see on praegu, leiavad nad.

«Tuletame meelde, et ka üleminekul eestikeelsele haridusele on võtmeroll lasteaiaõpetajatel. Eesti haridus on seda tugevam, mida tugevam on erinevate kooliastmete õpetajate vaheline solidaarsus ja üksteise toetamine,» selgitasid riigikogulased ja lisasid, et haridus on tervik ja hakkab logisema, kui mõne kooliastme õpetajad jäävad tähelepanuta.

«Oleme mitu kuud juhtinud valitsuse tähelepanu sellele, et ka lasteaiaõpetajate palgaga seonduv tuleb haridus- ja teadusministril lahendada. Ka Postimees kirjutas sel nädalal oma leheveergudel pikalt, missugused väljakutsed sellega seoses erinevate poolte ees seisavad. Paraku ei toodud nende kuude jooksul valitsusse ühtegi lahendust. Hea on, et nüüd on saavutatud kokkulepe ning haridus- ja teadusminister tuleb lahendusega koalitsiooninõukokku,» kirjeldasid poliitikud. 

Sotsiaaldemokraatide eestvedamisel on petitsioon.ee keskkonnas algatatud üleskutse selleks, et riigi toetus lasteaiaõpetajate palkadele tõuseks, ning sel on tänaseks ligi 1200 allkirja. 

«Küsisime juba novembri alguses haridus- ja teadusministrilt nägemust (Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhatus tegi sel teemal ka poliitilise avalduse), millisesse olukorda paneb õpetajate palgatõus lasteaiaõpetajad. Samuti palusime rahandusministrilt arvutusi – milline täiendav kulu kaasneks lasteaiaõpetajatele vajaliku palgatõusu tagamisega kohalikele omavalitsustele,» lisasid poliitikud. «Siin vajavad kohalikud omavalitsused aga riigi tuge, mis tulebki nüüd kokku leppida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles