EKSPERT EETRIS ⟩ Kais Allkivi-Metsoja: «Kas tulevikus räägib võõrkeelt meie eest masin?»

Mariliis Maripuu
, Postimees TV toimetaja
Copy

Masintõlge võimaldab juba praegu tekste tõlkida sellisel tasemel, et ka pikematel ja keerukamatel tõlgetel on sisu arusaadav. Kas peagi jõuame olukorda, kus saame reaalajas masintõlke abil võõrkeelse vestluspartneriga suhelda?

Tallinna Ülikooli digitehnoloogiate instituudi nooremteadur Kais Allkivi-Metsoja uurib oma doktoritöös, mis eristab eesti keele õppija oskusi keeleüksuste tasemel. Selleks lõi ta rakenduse prototüübi, mis annab keeleõppijale kohest tagasisidet tema keeleoskuse kohta. Valmiv rakendus võiks tulevikus kasuks tulla ka neile, kes loovad avalikuks kuvamiseks tekste. Näiteks hindab rakendus teate või kodulehe teksti arusaadavust ka keelt B1 või B2 tasemel valdavale keelekõnelejale.

Allkivi-Metsoja osaleb ka rahvusvahelise võrgustiku töös, mis avaldas hiljaaegu keeletehnoloogiate tuleviku raporti. Töörühm ennustab, et tulevikus on võimalik kehalähedaste seadmete abil suhelda teise keele kõnelejaga tema emakeelt oskamata, sest seade teeb sünkroontõlke inimese eest ise ära. Liitreaalsuse lahendused (kõrvaklapid, nutiprillid) võimaldaksid luua illusiooni, kus inimene kuuleb vestluspartneri häält talle sobivas keeles ja näeb suud liikumas samas rütmis. Edasi jääb vaid küsida, kas sellised lahendused sobiksid vaid kasutamiseks turismireisil poemüüjaga suhtlemiseks või ka eravestluses. Kas näiteks ühist keelt oskamata saab sõbra- või partnerlussuhteid luua tehnoloogia vahendusel?

Saatejuht on Tallinna Ülikooli kommunikatsioonijuht Rein Olesk.

Saatesari «Ekspert eetris» vahendab põnevaid, silmaringi avardavad ja harivaid teemasid, olgu tegu tervise, poliitika, hariduse, kunsti või juriidikaga. Saates arutatakse koos oma valdkonna ekspertidega praegu aktuaalseid küsimusi, mis puudutavad kõiki. Teadlaste roll on ühiskonnas tähtsam kui kunagi varem. Iga päev paiskab õhku rohkem küsimusi, kui vastuseid. Selguseks, uuteks lahendusteks ja tarkadeks otsusteks, olgu riigi või inimese tasandil, on vaja tõenduspõhisust.

«Ekspert eetris» sai alguse 2020. aasta kevadel ning pälvis oma teemapüstitustega 2020. aasta teaduse populariseerija tunnustuse.

Varasemaid saateid saab järele vaadata Tallinna Ülikooli veebilehel ja tv.postimees.ee.

 
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles