EKSPERT EETRIS ⟩ Kadi Georg: «Õpetada tuleks õpilasi, mitte programmi»

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy

Tänases vestlussaates «Ekspert eetris» räägib Tallinna Ülikooli koolipedagoogika nooremlektor Kadi Georg õpetamisekihust, mida ei tasu hüljata, vaid hoopis kultiveerida. Ta kirjeldab enda õpetajaks saamise lugu, mis on täis põnevaid kogemusi ja ootamatuid juhtumisi. Samuti tuleb juttu õpetajale vajalikest oskustest.

Kadi Georg on ehe näide sellest, kuidas oma kutsumuse vastu ei saa. Ehkki talle meeldis väga õpetamine, läks ta asjaolude sunnil siiski ülikooli keeleteadust ja tõlkimist õppima. Punase pliiatsi hoidis ta sellegipoolest lähedal ja kasutas seda tõlgete parandamisel, kuni õpetamisekihk viis ta esmalt kaootilisse Egiptusesse ja sealt edasi Prantsusmaale.

Nüüdseks jagab Kadi kogunenud teadmisi ja kogemusi noorte õpetajatega ning tänases saates «Ekspert eetris» räägib oma lugu õpetajaks saamisel, sealhulgas ka Egiptuses ja Prantsusmaal veedetud aastatest. Samuti tuleb juttu õpetajatöö väljakutsetest ning omadustest, mis õpetajale tema töös kasuks tulevad. Kadi sõnul võib õpetaja teada sadu aktiivõppe meetodeid, kuid kuldvõtmeke, mis õpilased tööle paneb, on nende tundmine – teadmine, mida nad väärtustavad ja mis on neile oluline. Ta soovitab luua ühise klassiruumikultuuri, et õppijad tunneksid end kaasatuna ja väärtustatuna. Ja kui õpilastel on tõeliselt halb päev, on näha, et nad ei tule kaasa, tasub ettevalmistatud materjal hetkeks hüljata ja hoopis uurida, kuidas õpilastel läheb, nendega rääkida. «Sest lõpuks tuleb ju õpetada ikkagi õpilasi, mitte programmi,» nendib Kadi.

Saadet juhib Tallinna Ülikooli avalike suhete lektor Mart Soonik.

Saatesari «Ekspert eetris» vahendab põnevaid, silmaringi avardavad ja harivaid teemasid, olgu tegu tervise, poliitika, hariduse, kunsti või juriidikaga. Saates arutatakse koos oma valdkonna ekspertidega praegu aktuaalseid küsimusi, mis puudutavad kõiki. Teadlaste roll on ühiskonnas tähtsam kui kunagi varem. Iga päev paiskab õhku rohkem küsimusi kui vastuseid. Selguseks, uuteks lahendusteks ja tarkadeks otsusteks, olgu riigi või inimese tasandil, on vaja tõenduspõhisust.

«Ekspert eetris» sai alguse 2020. aasta kevadel ning pälvis oma teemapüstitustega 2020. aasta teaduse populariseerija tunnustuse.

Varasemaid saateid saab järele vaadata Tallinna Ülikooli veebilehel ja tv.postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles