Lasterikaste perede suured kulud ei jäta ruumi huvitegevuseks

PM Haridusportaal
Copy
Rahakott.
Rahakott. Foto: Emil Kalibradov/ Unsplash

Iga lapse arengu seisukohalt on oluline vähemalt ühe hobi olemasolu. Äsja lõppenud suurperede toetuste vaidlus toob leevendust igapäevaste kulude katmiseks, kuid hindade tõus, inflatsioon ja aeglane palga tõus paneb lasterikkaid peresid hakkamasaamise nimel endiselt kõvasti pingutama, edastab Eesti lasterikaste perede liit.

Eesti lasterikaste perede liidu hinnangul on igapäevase toimetulekuga hädas märkimisväärne osa liikmeskonnast, kuhu kuulub 3500 kolme ja enama lapsega perekonda. Veelgi enam on neid perekondi, kus igapäevaste kulutuste katmisega tullakse küll toime, kuid laste huviringide jaoks enam ressursse ei jätku. Nii võivad suurperede andekad lapsed koduvälisest elust kõrvale jääda ning talendikad noored ühiskonnale kaduma minna.

Eesti lasterikaste perede liidu presidendi Aage Õunapi sõnul laekus neile erinevate kriiside tuules sellel sügisel rekordarv taotlusi huvitegevuse kulude katmiseks. «Kuigi lasterikkaid pered on meistrid säästunippide kasutamises ja oma koduse eelarve planeerimises, käib paljudele laste huvitegevuse finantseerimine üle jõu. Sellel sügisel saime riiklikult finantseeritud toetust vahendada 851 lapsele, kuid tegelik vajadus on palju suurem. Toetuse saajate seas ei ole lasteaia lapsi ega noori tudengeid, kes vajavad samuti võimalust huvitegevuseks,» rääkis Õunap.

Õunapi sõnul on huvitegevusel mõõtmatult suur roll laste arengu toetamisel, kuna see avardab silmaringi, annab enesekindlust, võimaldab sotsiaalseid suhteid luua ning arendab loovust. Lisaks otsesele kulule, milleks on ringitasu, tuleb arvestada ka huvitegevusega kaasnevate kaudsete kuludega. Näiteks transpordiga, mis puudutab eriti teravalt maapiirkonna peresid, samuti trenniks vajaliku varustuse hankimisega, aga ka kasvõi trenniriiete pesemisega kaasneva pesupulbri ja elektrikuluga. Väga andekatel lastel tekib lisaks vajadus konkurssidel või võistlustel osalemiseks, mis on samuti kulukas ja rahapuudusel on suurpered sunnitud nendest mõnikord loobuma,» kirjeldas Õunap lasterikaste perede raskeid valikuid.

Õunapi sõnul peab enamik suurperede liikmeid iga väljamineku puhul küsima endalt, kas neil on seda vaja või on tegu sooviga. «Isegi huvitegevust nähakse pigem soovidena ja see on ka mõistetav, kuigi inimese arengu ja hariduse seisukohalt on see väga oluline. Soovide täitmiseks enamasti lasterikastel peredel eelarves ruumi ei ole ja siinkohal oleme Eesti lasterikaste perede liidu kaudu saanud abi nii riiklikest toetustest kui ka annetajatelt,» rääkis Õunap.

Äsja käivitus lasterikaste perede toetuseks kõikides Selverites üle Eesti kampaania, mille käigus annetatakse Procter&Gamble esmatarbetoodete müügist osa lasterikaste perede toetuseks. Procter&Gamble tuntumate brändide hulka kuuluvad näiteks Pampers, Pantene, Oral B, Gillette, Arial ja paljud teised. Kampaania raames varustatakse lasterikkaid peresid ka esmatarbekaupade pakikestega, et peredel jääks igapäevaste kulude kõrval pisutki võimalusi enda soovide täitmiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles