Teadusringid üle Eesti avavad huvilistele uksed

PM Haridusportaal
Copy
3. detsembril toimub üle-eestiline avatud teadusringide päev
3. detsembril toimub üle-eestiline avatud teadusringide päev Foto: Eesti teadushuvihariduse liit

Eesti Teadushuvihariduse Liit korraldab laupäeval juba neljandat korda avatud teadusringide päeva, juhtides tähelepanu loodus-, teadus- ja tehnoloogia (LTT) valdkonna huviringides õpitava olulisusele ning andes võimalikult paljudele lastele ja nende vanematele võimaluse teadushuviringe avastada.

Kokku avab oma uksed ligi 50 teadusringi üle Eesti ning valikus on mitmeid erinevaid tegevusi, nagu robootika, programmeerimine, looduse uurimine, seiklusmängud, meisterdamine, füüsika- ja keemiakatsete tegemine, loodusmatkad ning palju muud. Ringidesse on vajalik eelregistreerimine, kuid osalemine neis on tasuta. Rohkem infot ja registreerimine on veebilehel www.huviring.ee.

Eesti Teadushuvihariduse Liidu juhi Heilo Altini sõnul annavad just teadusringid lastele vajalikud tulevikuoskused, küll aga kipuvad need ringid populaarsemate hobide, nagu korvpall või koorilaul, varju jääma. «Huvialade valik noores eas on väga oluline tuleviku mõjutaja ning noortel peab olema võimalus proovida ja kogeda oma arenguteel erinevaid võimalusi. See päev toob just LTT-valdkonna huviringid ja nende olulisuse paremini nähtavale ning annab avastamisvõimalusi igas vanuses noorele,» lisas Heilo Altin.

Ka sel korral saavad toimuma mitmed traditsioonilised keemia, füüsika- ja robootikaringid üle Eesti, kuid lisaks uuritakse näiteks Pernova Loodusmajas Pärnumaal, kuidas leida metsast toitu ehk mida võib metsas eksimise korral süüa. Õpitakse tegema ise veefiltrit, et saada puhas joogivesi ning kuidas metsas eksimise korral ellu jääda ja abi kutsuda. Samuti oskavad lapsed päeva lõpus teha ise vikerkaart ja luua erinevaid valgusefekte.

Võrus saavad noored õppida arvutimänge tegema ning vooluringi looma. Tartu Loodusmajas tutvutakse loomade põneva maailmaga ning Roius sõidetakse ühiselt ühele eriti põnevale pimedaseiklusele, kus liigutakse valguslaternatega, uuritakse pimedat metsa, kuulatakse metsa hääli ja peetakse koos maha üks kosutav matkapiknik.

Lääne-Virumaal saadakse osa loodustarkustest, uuritakse veekogusid ja Ida-Virumaal õpitakse keskkonnasäästlikku eluviisi ja meisterdatakse puidust laulvaid karpe. Harjumaal ehitatakse iseliikurit ja õpitakse 3D-pliiatsiga 3D-modelleerimist ning minnakse loodusesse räätsamatkale ja uuritakse sealset elukeskkonda, matkatakse Balti klindil ning õpitakse järsakutest üle ronima ja sealt köiega laskuma. Rohkem infot erinevate maakondade ringide ja tegevuste kohta leiab veebist www.huviring.ee/uritused.

Avatud teadusringide päev toimub sel aastal juba neljandat korda. Eelmisel aastal toimunud avatud teadusringide päeval osales pea 500 last ja noort üle Eesti.

Eesti Teadushuvihariduse Liit loodi 2016. aastal eesmärgiga koondada Eesti loodus-, täppisteaduste ja tehnoloogia valdkonna huvihariduse ja -tegevusega seotud osapooli ning aidata kaasa valdkonna arengule. Eesti Teadushuvihariduse Liit kutsub lapsevanemaid ja noori kasutama püsiva huviringi leidmiseks kodulehte www.huviring.ee, mis koondab infot loodus-, teadus- ja tehnoloogiavaldkonna (LTT) huviringide kohta. Praegu on lehel infot üle 290 LTT-valdkonna huviringi kohta üle Eesti, mis toimuvad nii koolides, huvikoolides kui raamatukogudes ja noortekeskustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles