Kõige vähem koolitoitu raisatakse Tallinna Prantsuse lütseumis

PM Haridusportaal
Copy
Koolitoit. Pilt on illustreeriv
Koolitoit. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Ligi 70 Daily koolisööklas üle Eesti jälgiti nädala vältel tekkinud toidujäätmete kogust ja selgitati välja, et kõige vähem toitu läheb raisku Tallinna Prantsuse lütseumi väikeses majas.

Möödunud aastal suutis Daily sama aktsiooni käigus vähendada õpilaste taldrikutelt ära visatava toidu kogust 20 protsendi võrra. Sellel aastal õnnestus tulemust veelgi parandada ja toidukadu veel 10 protsenti vähendada. Kui möödunud aastal viskas iga õpilane prügikasti keskmiselt 21 grammi toidujäätmeid päevas, siis sellel aastal 19 grammi.

Praegu kaaluti vaid Daily koolisööklates tekkivaid toidujäätmeid, kuid ettevõtte juht Aaro Lode usub, et toidukao jälgimisega võiksid kaasa tulla ka teised koolisööklad. «Arvatavasti oleks paljudes koolides jätkusuutlikkusele suunatud tegevusi kordades rohkem, kui see mõjutaks ka toitlustaja valiku otsust,» lisas Lode. «Kuna täna valitakse Tallinnas koolitoitlustaja sisuliselt loosi teel, siis ei pruugi paljudel toitlustajatel lisategevusteks lihtsalt piisavalt motivatsiooni olla.»

Aktsiooninädalal toimus ka koolidevaheline võistlus, mille võitis Prantsuse lütseumi väike maja, kus iga õpilane viskas ära rekordiliselt vähe toitu – kõigest kuus grammi päevas. Neile järgnesid Tallinna Järveotsa gümnaasium seitsme grammiga ja Tallinna Tõnismäe reaalkool kaheksa grammiga.

Õpilaste äravisatud toidukogused kaaluti iga päeva lõpus üle ja info kanti avalikult koolisööklas olevasse tabelisse, kust õpilased said ära visatava toidu kogusel silma peal hoida.

«Õpilastele mõjub võistlusmoment väga hea motivaatorina ja oma kooli nime soovitakse au sees hoida,» sõnas Daily omanikfirma Baltic Restaurantsi müügi- ja turundusjuht Tiiu Endrikson. «Samas usume, et see pole pelgalt nädalane pingutus, vaid pikaaegse teavitustöö tulemus. Õpilased annavad endale toitu tõstes aru, palju nad reaalselt ära jaksavad süüa ja toitu enam kergekäeliselt prügikasti ei visata.»

Tallinna Prantsuse Lütseumile järgnesid Tallinna Järveotsa gümnaasium, Tallinna Tõnismäe reaalkool, Merivälja kool, Tallinna Saksa gümnaasium, Viimsi kool, Haabneeme kool, Tallinna Kivimäe kool, Tallinna Arte gümnaasium ja Viljandi Paalalinna kool.

Toidujäätmete kaalumise aktsiooni on Daily koolisööklates läbi viidud juba neli aastat. Keskkonnakuu jooksul korraldatakse koolides ka Tuleviku koolitoidu ideekonkurssi, mille käigus loovad õpilased videosid sellest, kuidas tuleks nende arvates juurutada koolisööklates keskkonnahoidu, et koolitoitlustus oleks tervislik, toitev ja säästlik.

Daily nime all tegutsev Baltic Restaurants Estonia AS on Eesti suurim koolitoitlustaja, kes pakub toitlustust 77 koolis ja 47 koolipuhvetis üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles