TalTech õpetab huvilisi tuulegeneraatorit ehitama

PM Haridusportaal
Copy
TalTech õpetab tuulegeneraatorit ehitama
TalTech õpetab tuulegeneraatorit ehitama Foto: TalTech

Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) ja Fab City Foundationi eestvõttel toimub neljapäevast pühapäevani Tallinnas Kopli tänav 93 asuvas kogukonnakeskuses vabavaralise tuulegeneraatori ehitamise töötuba, et aidata kohaliku kogukonna liikmeid energiakriisiga toime tulla.

Vabavaralise tuulegeneraatori koos ehitamine on uus viis energiakriisi ning võimalike elektrikatkestustega toimetulemiseks. «Tuulegeneraatori vabavaralisus tähendab, et selle ehitamiseks vajalikud joonised on veebis litsentsita saadaval. Igaüks saab alla laadida juhendi ning asuda ehitama, kuid vabavaraliste jooniste puhul on mõistlik see protsess koos juhendajaga läbi teha. Seda neljapäevast 20. novembrini Kopli 93 kogukonnakeskuses teemegi,» sõnas kogukonnakeskuse kaasalgataja ja Tallinna Tehnikaülikooli Centrinno projekti juht Karin Kruup.

Selle tuulegeneraatoriga saab kohalik kogukond elektrikatkestuse ajal näiteks mobiilitelefoni või sülearvutit laadida. «Neli päeva järjest ehitatav generaator ei ole mõõtudelt ega tootmisvõimsuselt võrreldav tööstuslike tuuleparkide tuulikutega. Küll aga saab töötoas õpitud oskuste abil tuulikut skaleerida ehk ehitada oluliselt suuremaid versioone tuulegeneraatorist, ka selliseid, mis tagaksid hoonele vähemalt osalise elektrivarustuse,» sõnas Kruup. «Tähtsad on eelkõige materjalid, oskused, kogukond ja tahe.»

Tuulegeneraatori ehitamise töötuba viib läbi inseneriteadlane ja praktik Kostas Latoufis Kreekast, kes on tuulegeneraatoreid aidanud ehitada ja püstitada kogukondadel eri maailma paigus. Töötuba on osalejatele tasuta.

Töötuba toetavad Fab City Foundation, Distributed Design ja Keskkonnainvesteeringute Keskus. Kopli 93 kogukonnakeskuse loomist ja tegevusi toetab innovatsiooni rahastamisprogrammi Horizon 2020 toetusel alanud projekt Centrinno 2020–2024. Centrinno projekti rahastab Euroopa Komisjon, projekti koordineerib TalTech ning Kopli 93 kogukonnakeskust toetab Põhja-Tallinna valitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles