Tudengisatelliit ESTCube-2 sai valmis ja lahkub varsti Eestist (1)

PM Haridusportaal
Copy
ESTCube-2 satelliit
ESTCube-2 satelliit Foto: Margus Ansu/Tartu Postimees

Aastaid arendatud tudengisatelliit ESTCube-2 on läbinud edukalt kõik keerukad kosmosetestid ning saadetakse raketifirmasse Arianespace, kus alustatakse selle integreerimist kanderaketi külge.

ESTCube-2 satelliidi platvormi arendatakse Tartu Ülikooli Tartu observatooriumis, mille direktori Antti Tamme sõnul on kõik observatooriumi teadlased, insenerid ja teised töötajad satelliidi valmimisele kaasa elanud. «ESTCube-2 on oma keerukuses observatooriumi ja terve Eesti jaoks märgilise tähtsusega kosmoseprojekt ja kinnitab, et Eesti on kosmoseriikide perre tulnud selleks, et jääda,» sõnas Tamm.

Kolmapäeval tähistatakse satelliidi teekonna algust Tallinna Teletornis, kuhu on kutsutud lisaks satelliidi inseneridele ka projekti sponsorid ja teised toetajad. Pärast kolmapäeva ei ole peaaegu kellelgi neist enam võimalik satelliidile ligi pääseda.

ESTCube meeskonna jaoks on see sündmus väga oodatud – pärast kuudepikkust testimisperioodi on kõikvõimalikud ettevalmistused tehtud ja jääb üle oodata edukat raketistarti Euroopa kosmodroomilt Prantsuse Guajaanas. Just sealt algab ESTCube-2 tee Arianespace Vega-C raketi pardal järgmise aasta alguses.

«Loodame Vega-C edukale stardile. Oleme selle nimel aastaid tööd teinud,» sõnas ESTCube-2 süsteemiinsener Kristo Allaje.

ESTCube projektijuht Hans Teras lisas, et see on justkui hüvastijätt, kuid siit alles algab tegelik missioon ja Eesti järgmise satelliidi lugu. «Kui ESTCube-2 560 km kõrgusele orbiidile jõuab, hakkab ta iga päev saatma meile infot oma tegemistest, mõõtmistest ja kindlasti ka pilte.»

Kuidas satelliidil Arianespace´i laboris ja raketistardil läheb, saab jälgida läbi ESTCube’i sotsiaalmeediakanalite.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles