EKSPERT EETRIS Anu Soojärv: «Miks ei tasu monumente avalikust ruumist eemaldada?» (1)

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy

16. novembril on Tallinna Ülikooli vestlussaates «Ekspert eetris» külas Tallinna Ülikooli Eesti pedagoogika arhiivmuuseumi peavarahoidja, monumentaalkunsti uurija Anu Soojärv, kes leiab, et skulptuuride püstitamisel ja eemaldamisel tuleb alati olla läbimõtlev. Sest ka nõukogude kultuuripärand räägib ju meie lugu.

Sel aastal on palju tähelepanu pööratud monumentaalkunstiteostele – nii nõukogude perioodi skulptuuridele kui ka kuu aega tagasi avatud Pätsi peani. Tänases saates arutleb Tallinna Ülikooli Eesti pedagoogika arhiivmuuseumi peavarahoidja Anu Soojärv, kes peaks otsustama avalikus ruumis olevate kujude üle.

Läbi suve on püsinud avalik arutelu selle üle, kas nõukogude ajast pärit mälestusmärgid ja nõukogude sümboolikaga kunstiteosed peaksid olema Eesti avalikus ruumis. Arvamus jaguneb eelkõige kaheks: on neid, kes leiavad, et okupatsioonisümbolitel vabariigi avalikus ruumis kohta ei ole, kui ka neid kes rõhutavad, et oma ajalugu tasub mäletada nii selle valus kui võlus. Kes peaksid siis valima, millised teosed ja mälestusmärgid meie avalikku ruumi sobivad?

Saadet juhib Tallinna Ülikooli kommunikatsioonijuht Rein Olesk.

Saatesari «Ekspert eetris» vahendab põnevaid, silmaringi avardavad ja harivaid teemasid, olgu tegu tervise, poliitika, hariduse, kunsti või juriidikaga. Saates arutatakse koos oma valdkonna ekspertidega praegu aktuaalseid küsimusi, mis puudutavad kõiki. Teadlaste roll on ühiskonnas tähtsam kui kunagi varem. Iga päev paiskab õhku rohkem küsimusi kui vastuseid. Selguseks, uuteks lahendusteks ja tarkadeks otsusteks, olgu riigi või inimese tasandil, on vaja tõenduspõhisust.

«Ekspert eetris» sai alguse 2020. aasta kevadel ning pälvis oma teemapüstitustega 2020. aasta teaduse populariseerija tunnustuse.

Varasemaid saateid saab järele vaadata Tallinna Ülikooli veebilehel ja tv.postimees.ee.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles