Ligi 70 kooli Eestis asub võitlema toiduraiskamise vastu

PM Haridusportaal
Copy
Koolitoit. Pilt on illustreeriv
Koolitoit. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Ligi 70 Daily koolisööklas jälgitakse esmaspäevast reedeni tekkinud toidujäätmete kogust, et vähendada nii toidu raiskamist.

Äravisatud toidukogused kaalutakse iga päeva lõpus üle ja info kantakse avalikult koolisööklas olevasse tabelisse, nädala lõpus selgub aga võitja ehk kool, kus õpilase kohta raisatakse kõige vähem toitu.

Eesti suurima koolitoitlustaja Daily müügi- ja turundusjuhi Tiiu Endriksoni sõnul on nende algatuse eesmärk innustada kooliperesid läbi võistlusmomendi vähendama äravisatava toidu hulka. «Kui õpilased ja personal näevad pidevalt äravisatud toidu koguseid, tekib automaatselt sportlik hasart kaalunumber iga päevaga aina väiksemaks saada,» lisas Endrikson.

Daily kaubamärgi all toitlustusteenust pakkuva Baltic Restaurants Estonia ja Stockholmi keskonnainstituudi Tallinna keskuse uuringust selgub, et Eesti koolide ja lasteaedade sööklates visatakse aastas ära 1900 tonni ehk pea 95 autokoormatäit kvaliteetset toitu. Valdav osa sellest ehk 80 protsenti toidukaost tuleb just õpilaste taldrikutelt.

Raiskamine vähenes oluliselt

Eelmisel aastal suutis Daily keskkonnakuu raames tehtud teavitustööga vähendada õpilaste taldrikutelt äravisatava toidu kogust 20 protsendi võrra. «Õpilased hakkasid tõstma endale portsjoneid, mida jõutakse ära süüa. Lisaks toimib motiveerivalt ka võistlusmoment teiste koolidega,» lisas Endrikson. «Kaalumise tulemused on meile heaks tagasisideks, millest lähtuvalt saame viia sisse muudatused menüüdes ja toidukoguseid paremini planeerida.»

Lisaks õpilaste taldrikutelt äravisatavale toidule tekib ülejääke köögis. «Mida suurem on hankes seatud valiku rohkus, seda suurem on ka äravisatud toidu kogus, näiteks Tallinna hanke tingimused näevad paljudes koolides ette, et koolisööklas peab kuni viimase sööjani olema letis neli erinevat praadi, kolm sooja lisandit ja neli salatit,» lisas ettevõtte juht Aaro Lode. «Kui koolilõuna menüüs oleks valikus üks põhiroog, neli salatit ja kaks sooja lisandit, oleks planeerimine lihtne, kuid tänase valikuga ei suuda kokad ette ennustada, mida ja kui palju õpilased söövad.»

Õpilastelt oodatakse ideid 

Keskkonnakuu raames korraldatakse ka Tuleviku koolitoidu ideekonkurss, mille käigus loovad õpilased videoid sellest, kuidas tuleks nende arvates juurutada koolisööklates keskkonnahoidu, et koolitoitlustus oleks tervislik, toitev ja säästlik. Korraldatakse tasuta harivaid veebiloenguid, millest on oodatud osa võtma nii kooliõpilased, koolide personal, lapsevanemad kui ka teised toiduvaldkonnast huvitatud inimesed.

Daily nime all tegutsev Baltic Restaurants Estonia AS on Eesti suurim koolitoitlustaja, kes pakub toitlustust 77 koolis ja 47 koolipuhvetis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles