Lukas: vaja on riigi palgatoetust huvikooliõpetajatele

PM Haridusportaal
Copy
Tõnis Lukas.
Tõnis Lukas. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik / Arhiiv

Viimsi Artiumis haridus- ja teadusministeeriumi ning kohalike omavalitsuste haridusjuhtide õppepäevad teisipäeval avanud haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas märkis, et vaja on sisse seada riigi palgatoetus huvikooliõpetajatele.

Lukase sõnul kannavad riik ja omavalitsused Eesti hariduselus ühist vastutust. «Lisaks koostööle üldhariduse rahastamisel tuleb seda teha ka huvihariduse valdkonnas. Ka huvihariduse õpetajad väärivad palgatõusu, nagu saab osaks kooliõpetajatele,» ütles Lukas.

Tema sõnul teeb ta ettepaneku seada sisse riiklik huvikooliõpetaja palgatoetus analoogiliselt sellele, kuidas riik toetab juba praegu treeneritele ning laulu- ja tantsupeo kollektiivijuhtidele palga maksmist kuni poolega kogusummast.

Haridus- ja teadusministeerium on näinud eelarves ette 80 000 eurot Eesti Linnade ja Valdade Liidule koostööprojektide edendamiseks. «Loodame saada liidult tuge eesti lasteaedade ja koolide täielikule eestikeelsele õppele üleminekul ja paljudes teistes olulistes hariduskorralduslikes protsessides,» lisas Lukas.

Eesti Linnade ja Valdade Liidu asedirektori Jan Trei sõnul on haridusjuhtide kokkusaamine pikaaegne traditsioon, tänavused õppepäevad toimuvad juba 24. korda. «Haridusjuhtide õppepäevadel on alati olnud sisukas programm ning võimalus kolleegidega kohtuda ning kontakte värskendada. Aitame aktiivselt õppepäevade korraldamisel kaasa, et võimestada liidu liikmeid ja nende silmapaistvaid haridusjuhte,» sõnas Trei.

Ta lisas, et eesmärk on hoida haridusjuhte kursis ka valdkonna arengusuundadega, et luua paremat hariduskeskkonda ja tõhustada haridustöö korraldamist kohalikes omavalitsustes.

Haridus- ja teadusministeerium tutvustas kuulajatele kokkusaamise esimesel päeval valdkonna arengusuundi aastani 2035 ning ühiselt arutleti koolijuhtimise kvaliteedi üle. Räägiti ka haridusjuhtide kompetentsidest ning sellest, kuidas oleks võimalik omavalitsuste haridusjuhte toetada.

Kolmapäeval, kokkusaamise teisel päeval antakse ülevaade, kuidas edeneb pilootprojekt «Õpetajate töö- ja palgakorralduse kaasajastamine» osalevates omavalitsustes. Päeva jooksul arutletakse ka haridusvõrgu väljakutsete üle, räägitakse rändekalkulaatorist ning rahandusministeerium avab portaali minuomavalitsus.ee võimalusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles