EKSPERT EETRIS Indrek Ibrus: «Kultuuriandmete analüüs aitab korrastada avalikku väärtusruumi»

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy

9. novembril on Tallinna Ülikooli vestlussaates «Ekspert eetris» külas Tallinna Ülikooli meediainnovatsiooni professor Indrek Ibrus. Juttu tuleb sellest, miks on oluline kultuuri avaandmeid luua ja analüüsida ning kuidas kultuuriandmete analüüs aitab luua ja korrastada avaliku väärtusruumi.

Sel sügisel pälvis Indrek Ibruse ja tema kolleegide Andres Karjuse ning Mark Metsa rakenduslik uurimus «Ajakirjanduse tasakaalustatust mõõtva tööriista prototüüp» Tallinna ettevõtlusauhinna. Tegemist oli AS Ekspress Grupi tellitud rakendusuuringuga, mis lõi uue, masinõppel põhineva meetodi ajakirjanduse ideoloogilise kallutatuse mõõtmiseks ja hindamiseks. Ka Indrek Ibruse juhitud Eesti Teadusagentuuri uurimisgrant keskendub kultuuri uurimisele läbi andmeanalüüsi ja küsimusele, kuidas seeläbi enam avalikku väärtust luua. Muuhulgas testitakse koostöös Eesti Rahvusringhäälinguga ka uusi avatud kultuuriandmete haldamise süsteeme, et selliselt arendada seotud avalikke teenuseid ja poliitikameetmeid.

«Kultuur ei ole vaid meelelahutus ja nipsasjakesed. Kultuur ümbritseb meid kõikjal, aitab meil organiseeruda, sunnib meid muutustele ja innoveerima ja on nõnda kogu muu majandustegevuse eelduseks. Praegu elame ajal, kus uute meediavormide tõttu on kultuuriväljal ka palju segadust, ebaolulise ja väära võimendusi. Kui mõistame ja tunneme kultuuriandmete taga peituvaid mehhanisme, saame aidata meediaruumil end väärtuspõhiselt korrastada. Suurandmete analüüsi kaudu ilmnevad mustrid annavad meile selleks teadmisi,» on Indrek Ibrus veendunud.

Saadet juhib Tallinna Ülikooli ettevõtluskoostöö ja teadmussiirde juht Aija Sakova.

Saatesari «Ekspert eetris» vahendab põnevaid, silmaringi avardavad ja harivaid teemasid, olgu tegu tervise, poliitika, hariduse, kunsti või juriidikaga. Saates arutatakse koos oma valdkonna ekspertidega praegu aktuaalseid küsimusi, mis puudutavad kõiki. Teadlaste roll on ühiskonnas tähtsam kui kunagi varem. Iga päev paiskab õhku rohkem küsimusi kui vastuseid. Selguseks, uuteks lahendusteks ja tarkadeks otsusteks, olgu riigi või inimese tasandil, on vaja tõenduspõhisust.

«Ekspert eetris» sai alguse 2020. aasta kevadel ning pälvis oma teemapüstitustega 2020. aasta teaduse populariseerija tunnustuse.

Varasemaid saateid saab järele vaadata Tallinna Ülikooli veebilehel ja tv.postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles