EKSPERT EETRIS ⟩ Bianka Plüschke-Altof: «Kuidas arendada rohelist linna?»

Mariliis Maripuu
, Postimees TV toimetaja
Copy

2023. aastal kannab Tallinn Euroopa rohelise pealinna tiitlit. Millal saab ühest linnast roheline linn ja kuidas edendada jätkusuutlikkust, räägib saates «Ekspert eetris» Tallinna Ülikooli keskkonnasotsioloogia vanemteadur Bianka Plüschke-Altof.

Rohelise linna mõistet saab tõlgendada erinevalt, ent Bianka Plüschke-Altof on enda uurimisrühmaga keskendunud sellele, kuivõrd on linnades rohelust. Linnaloodus peaks tema sõnul olema kättesaadav ja ligipääsetav nii inimestele kui ka loomadele ning teaduri sõnul on eeskujulikus linnas võimalik roheala leida mistahes kohast 300 meetri raadiuses. Kuid rohelusse pääsemist ei saa arvestada vaid meetrites, numbrites, mille alusel linnukesi teha, vaid ka ligipääsetavuses neile, kes on ühiskonna haavatavamad grupid.

Rohelise linna edendamine on TLÜ loodus- ja terviseteaduste instituudi keskkonnasotsioloogia vanemteaduri sõnul oluline nii keskkonna kui ka selles elavate elusolendite jaoks. Nimelt toetab rohelus linnaruumis muu hulgas stressi maandamist ja pakub linnaelanikele tarbimisvaba avalikku ruumi, mida on aastate jooksul üha vähemaks jäänud.

Mida olulist tasub rohelise linna ja keskkonnaõigluse arendamisel veel silmas pidada, räägib Bianka Plüschke-Altof lähemalt 3. novembril kell 16 «Ekspert eetris» saates.

Saatesari «Ekspert eetris» vahendab põnevaid, silmaringi avardavad ja harivaid teemasid, olgu tegu tervise, poliitika, hariduse, kunsti või juriidikaga. Saates arutatakse koos oma valdkonna ekspertidega praegu aktuaalseid küsimusi, mis puudutavad kõiki. Teadlaste roll on ühiskonnas tähtsam kui kunagi varem. Iga päev paiskab õhku rohkem küsimusi kui vastuseid. Selguseks, uuteks lahendusteks ja tarkadeks otsusteks, olgu riigi või inimese tasandil, on vaja tõenduspõhisust.

«Ekspert eetris» sai alguse 2020. aasta kevadel ning pälvis oma teemapüstitustega 2020. aasta teaduse populariseerija tunnustuse.

Varasemaid saateid saab järele vaadata Tallinna Ülikooli veebilehel ja tv.postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles