JÄRELVAADATAV ⟩ Desinfo konverents: Kuidas võita infosõda koolis?

Mariliis Maripuu
, Postimees TV toimetaja
Copy
Desinfo konverents: Kuidas võita infosõda koolis?
Desinfo konverents: Kuidas võita infosõda koolis? Foto: Eesti Rahvusraamatukogu
  • Sõda on jõudnud ka kooli – esialgu infosõda
  • Valedest vigastamata jäämiseks on vaja arukat pilku nii õpilastele, õpetajatele kui lastevanematele

Täna toimuv desinformatsiooni aastakonverents «Kuidas võita infosõda koolis?» keskendub viisidele, kuidas takistada vaenuliku väärinfo levikut Eestis. Konverentsiga lõpeb oktoobris toimuv üle-eestiline meediapädevuse kuu.

Desinformatsiooni aastakonverents keskendub väärinfo levitamise meetoditele, kanalitele ja viisidele, kuidas seda takistada ning on suunatud eelkõige õpetajatele ja haridustöötajatele.
Konverentsil käsitletakse noorte ja laste meediatarbimise suundumusi Eestis ning maailmas, väärinfo poolt ühiskonnale esitatavaid väljakutseid ja tutvustatakse kogemus- ja edulugusid desinfo vastu võitlemisel.

«Venemaa sõda Ukraina vastu on teinud tahtliku väärinfo levitamise igapäevaselt eriti nähtavaks. Me kõik peame ise igapäevaste meediatarbijatena olema ettevaatlikud ja tähelepanelikud,» ütles Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Vivian Loonela. «Samas on äärmiselt oluline, et ka koolis räägitaks, mis vahe on uudisel ja väärinfol, milline on meedia roll mitmekesisuse ja vabaduse toetamisel. Desinformatsiooni aastakonverents annab hea ülevaate Euroopa Liidu tegevusest infosõjas ning kuidas võidelda nendega, kes sõja kohta väärinfot levitavad.»

Eesti Rahvusraamatukogu meediapädevuse spetsialisti Eva Ladva sõnul süvendab Venemaa sõjaline rünnak Ukrainas infokonfliktide ohtu ka Eestis. «Vabasid ühiskondi püütakse lõhestada vaenulikke narratiive levitades. Sõltuvalt meediatarbimisest on vaenulikele infooperatsioonidele avatud kõik ühiskonnagrupid. Ka õpetajad, õpilased ja lapsevanemad,» märkis ta.

Konverentsil esinevad Deutsche Welle, Euroopa välisteenistuse, uuringufirma Kantar Emor, meediaagentuuri MediaCom, kaitsepolitseiameti, Propastopi, Vabaduse kooli, Delfi faktikontrolli ja Eesti Rahvusraamatukogu esindajad. Päeva modereerib kommunikatsiooniekspert Ilmar Raag.

Läbi Worksup keskkonna on konverentsi võimalik jälgida ka venekeelsena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles