GALERII ⟩ Tallinna reaalkoolis leidub ruumi ka kunstile

PM Haridusportaal
Copy

Tallinna reaalkooli 8. klassi õpilane Heli Valgeväli korraldas oma loovtöö raames koolisisese näituse «Reaalne kunst» tõestamaks, et reaalsuunaga koolis väärtustatakse lisaks hinnetele loomingulist eneseväljendust.

Koolipere on kaasõpilaste töödega tutvunud juba 10. oktoobrist ning homme, näituse viimasel päeval, jagab noortele kunstnikele tagasisidet kolmeliikmeline žürii. Hindamiskomisjoni kuuluvad kunstnikud Saskia Järve, Holger Loodus ning Jaan Elken.

Valgeväli sai oma loovtööks inspiratsiooni eelmisel õppeaastal koolis toimunud Vaba Lava ürituselt. «Seal esinesid gümnasistid erinevate muusikaliste numbritega. Üheks žürii liikmeks oli Hanna-Liina Võsa, kes ütles pärast ühte artisti etteastet, et ta on alati arvanud, et reaalkoolis ei ole kunsti, kuid nüüd teab, et eksis. See lause jäi mulle pähe kajama ja siis kevadel otsustasingi, et tahan ka teistele näida, et reaalkoolis on kunsti.»

Valgeväli kutsus näitusele oma töid esitama kõiki Tallinna reaalkooli 5.–11. klassi õpilasi. Kokku laekus lühikese etteteatamisaja peale 14 tööd 6 õpilastelt. Iga näitusel osaleja püüdis oma teostes just pealkirja «Reaalne kunst» tabada.

Tema sõnul sobisid näitusele kõik laekunud tööd. Ta nentis, et töid oleks ilmselt rohkemgi esitatud, aga sügis on õpilaste jaoks tohutult kiire aeg. «Kuna reaalkool on ikkagi üpris tiheda programmiga, siis ega tihti oma asjadeks aega ei jää,» selgitas Valgeväli, «kunst on tihtipeale väga aeganõudev.»

Kuigi noor kuraator tegeleb ka ise vabal ajal loominguliste projektidega, siis oma maale ta näitusele ei toonud. Tema sõnul on kõigi õpilaste suhe kunstiga väga erinev. «Üldjuhul koolist meil seda kunstiarmastust ei teki,» selgitab ta, «meie kunstitundides saab igaüks ise valida, kui palju ta oma töösse panustada tahab.» Valgevälja sõnul pakub kunstitund paljudele õpilastele võimalust matemaatika ja füüsika tundide vahel korra pead puhata.

Näitusele viis maali esitanud 9. klassi õpilane Miia Maria Heinvee sõnul on säärased projektid koolis väga oodatud: «Kohe, kui Heli mulle oma ideest rääkis, ütlesin, et ta peab selle ära tegema!» Heinveele meeldib oma töödes eksperimentaalseid tehnikaid kasutada. Ka näitusele antud maalide loomiseks kasutas ta nii teekotte kui ka lusikat.

Kuigi näitusele esitatud töid hindab kõrgetasemeline žürii, pole tegemist võistlusega. Iga noor kunstnik saab oma tööle hoopis individuaalset tagasisidet, mis on Valgevälja sõnul võitmisest olulisem: «Meie koolis pannakse võistlushimule alati suurt rõhku. Pidev pürg esikolmikusse võib aga vaimsele tervisele väga laastavalt mõjuda. Sellepärast otsustasingi, et las see näitus olla koht, kus ükski osaleja oma tulemuse pärast muretsema ei pea.»

Valitakse vaid rahva lemmik ehk töö, mis kaasõpilaste jaoks kõige enam näituse pealkirja «Reaalne kunst» sümboliseerib. Hääletamiseks on kooli seintel QR-koodiga plakatid. Homme kell 19 toimub näituse lõpuüritus, kus jagatakse tagasisidet, tänukirju ja meenekotte, mida aitasid täita IngelDrinks ja SEIK.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles