Tänavune meediapädevuse kuu on suunatud õpetajatele ja noorsootöötajatele

PM Haridusportaal
Copy
Kristi Vinter-Nemvalts
Kristi Vinter-Nemvalts Foto: Madis Veltman

Sel aastal on oktoobris peetav üleriigiline meediapädevuse kuu suunatud õpetajatele ja noorsootöötajatele, et teadvustada kriitilise meediatarbimise tähtsust ning jagada vajalikke teadmisi ja oskusi, kuidas meediapädevuse teemat ka oma õpilastega käsitleda.

Haridus- ja teadusministeeriumi kantsleri Kristi Vinter-Nemvaltsi sõnul on praegusel sõja ajal ülioluline mõista inforuumis toimuvat. «Sõda ei toimu vaid Ukrainas kohapeal, vaid ka inforuumis, millel riigipiire pole,» ütles Vinter-Nemvalts. «Infosõja eesmärk ei ole mitte territooriumi hõivamine, vaid inimeste, nende mõtete ja väärtushinnangute suunamine – olenemata sellest, millisel territooriumil need inimesed elavad. Meediast ümbritsetud maailm nõuab lisaks traditsioonilisele lugemisoskusele ka oskust lugeda multimeediatekste, milles lisaks tekstile on helid, videod, pildid ja animatsioonid.»

Meediapädevuse kuul kogu oktoobri vältel on juba toimunud ja toimuvad erinevad sündmused nii koolides kohapeal kui ka laiemale üldsusele.

Välja on kuulutatud konkurss «Otsime parimat meediapädevuse õpetajat!». Konkursi käigus ei otsita mitte niivõrd ametipõhist inimest, vaid kedagi, kes on olenemata oma ametinimetusest leidnud aega, et tegeleda meedia ja info teadlikkuse ning pädevuse edastamisega ja kes on silma paistnud oma heade õppemeetoditega. Konkursile on oodatud kandidaati esitama lisaks noorsootöötajatele ja õpetajatele ka lapsevanemad, õpilased ning noortekeskuste noored. Heast meediapädevuse õpetajast saab anda teada lingi kaudu «Otsime parimat meediapädevuse õpetajat!».

Kõik õpetajad ja noorsootöötajad on oodatud esimesele haridustöötajate meediapädevuse võrgustiku kohtumisele 26. oktoobril haridus- ja teadusministeeriumisse Tartus, kus räägitakse lähemalt õpilaste meediapädevuse arendamisest ning jagatakse praktilisi näpunäiteid hea meediatunni läbiviimiseks.

Meediapädevuse kuu lõpusündmuseks on Eesti Rahvusraamatukogu korraldatav desinformatsiooni aastakonverents «Kuidas võita infosõda koolis?». Konverents keskendub desinfo levitamise meetoditele, kanalitele ja viisidele, kuidas seda takistada ning on suunatud eelkõige õpetajatele ja haridustöötajatele.

Kõik meediapädevuse kuu sündmused on leitavad haridus- ja teadusministeeriumi kodulehelt.

Meediapädevuse edendamisega tegelevad asutused ja mittetulundusühingud on koondunud ühtseks võrgustikuks. Terve aasta on ajakirjandustudengid ja -vilistlased, samuti ajakirjanikud ja ajakirjanduseksperdid külastanud koole, et eluliste külalistundide abil meediapädevust erinevates vanusegruppides õpilastele lähemale tuua. Oktoobris toimetavad Tartu Ülikooli tudengid koostöös MTÜga 4Dimensioon ning riigikantseleiga Ida-Viru, Põlva, Tartu, Pärnu ja Jõgeva maakonna koolides.

Üleriigilist meediapädevuse kuud «Meediapädev Eesti 2022» korraldab haridus- ja teadusministeerium sel aastal koos Tartu Ülikooli ajakirjanduse ja kommunikatsiooni tudengitega. Meediapädevuse kuu toimub paralleelselt rahvusvaheliselt tähistatava UNESCO meediapädevuse nädalaga, mis sel aastal on 24.–31. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles