Üliõpilasesindused korraldavad riigikogu liikmetele tudengivarjupäeva

PM Haridusportaal
Copy
Tudengid. Pilt on illustratiivne.
Tudengid. Pilt on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema

Novembri esimesel nädalal käivitub omanäoline tudengivarjuprojekt «Poliitikud ülikooli!», mille käigus kutsuvad kõigi Eesti avalik-õiguslike ülikoolide üliõpilasesindused riigikogu liikmeid üheks päevaks jälgima üliõpilaste argipäeva ning igapäevaseid väljakutseid.

Poliitikute tudengivarjupäeva korraldamise põhjus on soov näidata parlamendi liikmetele, millise koormusega ning millises keskkonnas tudengid iga päev toimetavad. Riigikogu saadikud saavad veeta terve päeva, jälgides ühe tudengi tegemisi – käia temaga kaasas loengutes ja tööl ning olla osa tema teistest igapäevastest toimetustest. Eelkõige soovivad üliõpilasesindused sellise vahetu kokkupuute abil näidata poliitikutele üliõpilaste pingutusi majanduslikult hakkamasaamisel.

Tartu Ülikooli üliõpilasesinduse aseesimehe Hanna Britt Sootsi sõnul on üliõpilaste majanduslik olukord raske. «Pole mingi uudis, et ülikoolidel on raske praeguste vahendite abil pakkuda kvaliteetset kõrgharidust. Tegelikult on mure aga veelgi laiem, sest me ei saa rääkida kõrghariduse helgest tulevikust, kui meie üliõpilastel pole sotsiaalmajanduslikult võimalik seda omandada,» rõhutas Soots probleemi.

Ta lisas, et nii vajaduspõhine õppetoetus kui ka tulemusstipendium peavad suurenema ning jõudma laiema hulga tudengiteni, et seda probleemi leevendada.

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia üliõpilasesinduse asejuhi Kristin Pintsoni sõnul tunneb nende üliõpilasesindus koos kogu kooliperega kõrghariduse rahastuse tõttu suurt muret. «Meil on niivõrd erilised õppimis- ja õpetamismeetodid, et need nõuavad ka keskmisest suuremaid ressursse. Enamikul õppekavadel toimuvad individuaalsed tunnid, mis on muusika- ja teatrialase loometegevuse arendamiseks hädavajalikud,» rääkis Pintson.

Lisaks toob ta välja muusika- ja teatriakadeemia eesmärgi tagada muusika ja teatrikunsti järelkasv ning Eesti kultuuri kestmine. «Selliseid suuri ülesandeid pole võimalik aga sentide eest täita,» lausus Pintson.

Lisaks kõrghariduse ja tudengite majanduslikult ebasoodsa seisu teadvustamisele pakub tudengivarjupäev korraldajate arvates nii tudengitele kui poliitikutele erakordse kogemuse. «Üliõpilastel avaneb harukordne võimalus vestelda otse inimesega, kelle igapäevatööks on seadusloome ja riiklikult oluliste otsuste tegemine. Poliitikutel on aga võimalus näha, et elu üliõpilasena on palju enamat, kui vaid loengutes istumine,» sõnas Soots.

Poliitikute tudengivarjuprojekt on planeeritud riigikogu istungivabale nädalale ning leiab aset 31. oktoobrist kuni 4. novembrini. Projekti eestvedajaks on Tartu Ülikooli üliõpilasesindus, lisaks osalevad ettevõtmises Tartu Maaülikooli, Tallinna Tehnikaülikooli, Tallinna Ülikooli, Eesti Kunstiakadeemia ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia üliõpilasesindused.

Tudengivarjuprojekt on jätk augusti lõpus toimunud meeleavaldusele, kus Tartu Ülikooli üliõpilasesindus korraldas akadeemilise õppeaasta avaaktusel kollektiivse sentidega kõlistamise, et juhtida tähelepanu kõrghariduse alarahastusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles