Eesti ülikoolid ootavad kooliõpilasi inseneri ja disaineri ametit tutvustavasse õppeprogrammi

PM Haridusportaal
Copy
Foto: Chokniti Khongchum / Pexels

15. oktoobril algab ülikoolidevahelise uudse õppeprogrammi «Tuleviku insener-disainer» teine hooaeg, mille fookuseks on kliimamuutused ja nende mõju ühiskonnale.

TalTech, EKA ja TLÜ kutsuvad kõiki 9.-12. klasside õpilasi osalema programmi infopäeval laupäeval, 15. oktoobril kell 11 paralleelselt nii Tallinna Tehnikaülikooli Mektorys (Raja 15, Tallinn) kui ka Zoomis.

Noored saavad ülevaate inseneri, disaineri, arhitekti, aga ka loodus- ja terviseteadlase elukutsetest ning tutvuvad läbi eriilmeliste praktiliste tegevuste nende valdkondade esindajate igapäevatööga.

9.-12. klasside õpilased saavad koos juhendajatega ülikoolidest programmi jooksul lahti lammutada igapäevaseid elektroonikaseadmeid ja leiutada ise uusi asju, disainida ja ehitada keskkonnasõbralikku sõidukit, kujundada tuleviku klassiruumi ning luua orgaanilist ja jätkusuutlikku tulevikukogukonda, kus inimesed saavad hakkama hoolimata ähvardavatest toidukriisidest.

Tuleviku insener-disaineri programmis saab valida nelja alaprogrammi vahel:

  • kuidas ehitada ise keskkonnasõbralikku sõidukit?
  • kuidas võita toidusõda?
  • milline on asjade tulevik?
  • milline on ideaalne klassiruum?

«Programmi juhendajatena on meie eesmärk avardada noorte silmaringi ning väljavaateid nii inseneerias, disainis kui ka nende koosmõjus,» sõnas TalTechi liginullenergiahoonete uurimisrühma doktorant-nooremteadur Helena Kuivjõgi. «Eriline selles programmis on, et paljud praktilised tegevused on ülikoolide teaduslaborites, kuhu üldjuhul õpilastel ligipääsu ei ole,» lisas ta.

«Ülikoolidena tunneme vastutust selle ees, kuidas tulla toime kliimakriisiga ja kohaneda sellest tulenevate tuleviku probleemidega,» ütles Eesti Kunstiakadeemia disainiteaduskonna dekaan Ruth-Helene Melioranski. «Tuleviku insener-disaineri programm annab suurepärase võimaluse koos noortega nendel teemadel arutleda, uusi teadmisi ja lahendusi luua ning kogu selle protsessi kaudu koos kasvada.»

Kodunduse õppejõud Jaana Taar TLÜ loodus- ja terviseteaduste instituudist tutvustas toidusõja õppemoodulit: «Tarbijana oleme erinevate osapoolte meelevallas, kes kõik püüavad meid mõjutada toiduotsustes. Ka tänased kriisid kutsuvad üles leidma lahendusi toiduturvalisuse tagamiseks.» 

«Suuname noorte tähelepanu toiduga seotud erinäolistele väljakutsetele,» lisas ta. «Töötame laborites ja õppeköögis, et mõista sügavuti toidu olemust ja seda, kuidas võita toidusõda.»

Tuleviku insener-disaineri programm on üles ehitatud eelkõige praktiliste ülesannete lahendamisele – koolinoortel on harukordne võimalus piiluda sisse TalTechi, EKA ja TLÜ teaduslaboritesse ning anda omapoolne panus kliimaneutraalse maailma probleemidega hakkama saamiseks.

Programmi kutsus ellu Tallinna Teadus- ja Loomekool ning tegevusi toetab Haridus- ja Teadusministeerium.

Aasta eest pilootprojektina alustanud programmi olid esimesel hooajal kaasatud Tallinna Tehnikaülikool ja Eesti Kunstiakadeemia. Sel aastal on lisandunud Tallinna Ülikool. Projekti on osalema oodatud kõik 9.-12. klasside noored üle Eesti.

Lisateave ja registreerimine siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles