GALERII Selgusid täiskasvanuhariduse tänavused tiitlisaajad

Copy

Täiskasvanud õppija nädala raames tunnustati täna Tallinnas 25. korda aasta õppijaid, õpitegusid ning koolitajaid. Aasta õppija on Margus Paavel Ida-Virumaalt. Aasta õppija eripreemia sai Heino Joandi Saaremaalt ning rahva lemmikuks aasta õppijaks osutus Jüri Kiidron Võrumaalt.

Täiskasvanud õppija tunnustusüritus toimub täiskasvanud õppija nädala raames, mille fookuses on inimese õppimine ja enesetäiendamine läbi elu. Õppimine kogu elukaare vältel on üksikisiku ja ühiskonna arengu põhiliseks eelduseks, et toime tulla kiiresti muutuvas maailmas. Tänavu esitati täiskasvanuhariduse tunnustuskonkursile kokku 330 kandidaati.

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas (Isamaa) tunnustas täiskasvanuid, kelle hulgast paljud tegelevad pidevalt uute teadmiste omandamise ja oskuste täiendamisega. «Õppimisega jätkamine täiskasvanuna loob uusi võimalusi ja õnneks on teadmine õppimise võimalustest jõudnud suure osa Eesti inimesteni. Tänasel tunnustusüritusel on oluline koht elukestva õppimise heade kogemuste jagamisel ning seeläbi uute ja üha uute inimeste julgustamisel haridususku pöördumisel,» ütles Lukas.

Aasta õppijal, 26-aastasel Margus Paavelil on alati olnud arusaam, et haridus on eduka elu nurgakivi. Margus oli elu keerdkäikude tõttu sunnitud jätma kooli pooleli ning minema Soome tööle, et aidata perekonda. Tagasi tulles oli tema esimene eesmärk gümnaasiumi lõpetamine, et saada võimalusi nii tööalaseks kui ka isiklikuks arenguks.

Pärast Kohtla-Järve Täiskasvanute Gümnaasiumi lõpetamist läks ta Viru vanglasse tööle valvurina. Seal teenitud sissetuleku abil sai ta ette võtta õpiteekonna Eesti Maaülikoolis ning lõpetas cum laude maamajandusliku ettevõtluse ja finantsjuhtimise eriala. Tänu kõrgharidusele on ta Viru vanglas edasi liikunud finantsanalüütiku ametikohale – see on amet, mis talle meeldib ja kindlustab hea sissetuleku.

Rahva lemmiku Jüri Kiidroni elutee on teinud palju käänakuid, enne kui ta jõudis oma tänasele töökohale Urvaste kooli. Ta on töötanud mööblitööstuses liimpressi operaatorina, üldehitustöödel ning komplekteerijana kommivabrikus Kalev. Pärast kaheksa-aastast tööd Kalevis jäi Jüri töötuks ning otsustas minna õppima uut eriala – ehitusviimistlust.

Siiski ei võtnud tema karjäär suunda ehitusvaldkonda – kutsekoolist tehti hoopis ootamatu pakkumine hakata tööle erivajadustega õpilaste kasvatajana. «See töö pakkus küll väljakutseid, kuid tundus samas väga põnev ja südamelähedane,» tunnistas Jüri, kuidas tekkis huvi ning vajadus uue eriala omandamise vastu.

Ta asus õppima Lääne-Viru Rakenduskõrgkooli sotsiaaltöö erialale ning hiljem mahtusid tema ellu veel tööd Antsla gümnaasiumi sotsiaalpedagoogina ning lasteaia direktorina, kuid seal mõistis Jüri, et ta on rohkem kasulik erivajadustega lastele. Ta asus õpetajaks Urvaste kooli ning see ajendas teda lisama oma haridusele uut pusletükki – sellest õppeaastast on ta ka Tallinna Ülikooli sotsiaaltöö magistriõppe tudeng.

Aasta koolitaja tiitli pälvis Helge Alt Lääne-Virumaalt. Peaaegu kolm aastakümmet puhastusvaldkonnas tegutsenud Alt on Puhastuseksperdi juhatuse liige ja koolitaja. Aasta koolitaja konkursile esitasid ta kolleegid, kes ütlevad, et tema puhul on võimalik 150 protsenti. 

Aasta koolitaja eripreemia laureaat on Aile Nõupuu, kes on pärit Läänemaalt. Talle meeldib oma sõnul õpetada täiskasvanuid, sest nad on tublid ja innukad õppijad, kes on motiveeritud ning küsivad ja kommenteerivad. Aile õpetab täiskasvanutele fotograafiat, foto- ja videotöötlust, reklaamimaterjalide kujundamist ja turundust peamiselt Haapsalu Kutsehariduskeskuses.

Aasta õpiteo laureaat on Ave Kartau, kes on Pärnumaal Lähkma-Saunametsa külaseltsi eestvedaja ja kirglik rahvamuusik. Tema algatusel korraldati kohalikele pillimänguhuvilistele kolm pilliõppe päeva, kuhu olid teretulnud igas vanuses inimesed – kõige noorem osaleja oli kuueaastane ja kõige vanematel aastaid üle 70.

Aasta õpiteo eripreemia läks kirjanikule ja tõlkijale Igor Kotjuhhile, kes õpetab Järvamaal ukrainlastele eesti keelt ja kultuuri. Kotjuhh asus sõjapõgenikke toetama kohe ja hakkas neile eesti keelt õpetama. Lisaks keeleõppele tutvustab ta ukrainlastele eesti kultuuri, siinseid kombeid ja tavasid, samuti sjaajamist ametiasutustes ning internetis.

2022. aasta laureaadid:

  • Aasta õppija: Margus Paavel, Ida-Virumaa.
  • Aasta õppija eripreemia: Heino Joandi, Saaremaa.
  • Aasta õpitegu: pilliõpe, Pärnumaa. 
  • Aasta õpitegu eripreemia: ukrainlastele eesti keele ja kultuuri õpetamine, Järvamaa. 
  • Aasta koolitaja: Helge Alt, Lääne-Virumaa.
  • Aasta koolitaja eripreemia: Aile Nõupuu, Läänemaa. 
  • Rahva lemmik: Jüri Kiidron, Võrumaa. 

12.-23. oktoobrini toimuval täiskasvanud õppija nädalal on fookuses õppimine ja enesetäiendamine terve elu jooksul. Eestis toimub oktoobris täiskasvanuharidust populariseerivaid ning õppimisvõimalusi tutvustavaid tegevusi. Kõikides maakondades valiti esinumbrid, keda tunnustati ja kelle seast valiti välja aasta tublimad tegijad Eesti tasemel.

Täiskasvanud õppija nädalat korraldavad haridus- ja teadusministeerium ning täiskasvanute koolitajate ühendus Andras. Rohkem infot aasta õppijate ja õpitegude kohta leiab Andrase kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles