Kutseõppurid hoiavad Lõuna-Koreas ja Šveitsis Eesti lippu kõrgel

Mariliis Kolk
, reporter-toimetaja
Copy
Oma kutsumuse kokanduses leidnud Maria Rezev ütleb, et kokakooli õppima minek oli spotaanne otsus, kuid on end igati ära tasunud. Ta loodab, et kokana töötab ta veel hilise eani.
Oma kutsumuse kokanduses leidnud Maria Rezev ütleb, et kokakooli õppima minek oli spotaanne otsus, kuid on end igati ära tasunud. Ta loodab, et kokana töötab ta veel hilise eani. Foto: Mihkel Maripuu

Kutsekoolides on terve sügise käinud vilgas sagimine, sest lõpuks ometi on võimalik pidada koroonapandeemia tõttu korduvalt edasi lükatud meistrivõistlusi. Oktoobris saavadki noored Eesti meistrid end proovile panna maailmatasemel. Algselt Shanghais toimuma pidanud võistlus WorldSkills 2022 jagati erialati erinevate riikide vahel ning mõõduvõtmine maastikuehituses leiab seekord aset koduväljakul – 24.-27. oktoobril Eesti Näituste messikeskuses.

Kokku läheb kodumaad esindama seitse andekat noort viiel erineval erialal: kokanduses, maastikuehituses, graafilises disainis, IT-süsteemide administreerimises ja küberkaitses. Võistluspäevad tulevad pikad ja pinge on suur – hea, kui magadagi saab, uute riikide avastamisest rääkimata. Neli oma ala tippu rääkisid Postimehele, mis neid ees ootama hakkab.

Piiride kompamine tuleb kasuks igas eluvaldkonnas

Parasjagu ongi Lõuna-Koreas küberkaitse alal võistlustulle astunud Oliver Kikas Pärnumaa Kutsehariduskeskusest ning Roomet Sütt Tartu Rakenduslikust Kolledžist. Mõlemal on juba kuhjaga võistluskogemust ja olgugi, et erinevalt teiste erialade esindajatest ei olnud neil aimugi, mis neid ees oodata võiks, läksid nad Koreasse võrdlemisi kindla tundega.

Terve septembrikuu harjutasid nad hoolega, aga pimesi, pühendunult igal nädalavahetusel. Kuigi ülesandeid harjutati kõhutunde pealt, said nad vähemalt ühel sõbralikul harjutusvõistlusel pildi oma konkurentide tasemest. Sütt peab kõige kõvemateks vastasteks Korea, USA ja India esindajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles