VAATA JÄRELE ⟩ President Alar Karis annab e-tunni «Miks tunded mõnikord ajudele käivad»

PM Haridusportaal
Copy

Tundetarkuse arendamisele pühendatud vaimse tervise kuu sündmused tipnevad esmaspäevasel vaimse tervise päeval, mis algab president Alar Karise ja Tartu Ülikooli kaasprofessori Jaan Aru tundetarkuse teemalise e-tunniga «Miks mu tunded mõnikord ajudele käivad».

Vaimse Tervise ja Heaolu Koalitsiooni VATEK-i eestvedamisel pakutakse terve oktoobri jooksul erinevaid võimalusi tundetarkuse teemale pühendatud sündmustel osalemiseks, mis on kõik leitavad kodulehel vaimsetervisekuu.ee. Vaimse tervise päev lõpeb VATEK-i sünnipäevaga, kus kogunevad ministrid, et arutleda vaimse tervise edendamise võimaluse üle.

President Alar Karise sõnul on vaimne tervis üks valdkondadest, kus on võimalik inimeste heaolu üsna väikeste pingutustega paremaks muuta. «Alustada saab juba sellest, kui teemat senisest enam teadvustame ja abi ka hõlpsamalt kättesaadavaks muudame. Kui me ei oska ennast hoida, on oht meie inimeste potentsiaal lihtsalt raisku lasta ja seda me väikese riigina endale lubada ei saa,» rääkis Alar Karis.

Tema sõnul tähendab tundetarkus oskust mõista oma tundeid ja nendega toime tulla, nii et need inimest ennast või tema lähedasi hävitama ei hakka, vaid vastupidi, teda ikka edasi viivad. «Olen tarkust ikka tõlgendanud kui toimetulemise oskust. Inimene on tark, kui suudab uute ja keeruliste oludega kohaneda ning need enda kasuks tööle panna. Eesti riik on tark, kui suudab tulla kriisidest läbi nii, et inimesed on hoitud ja tulevik helge,» rääkis Alar Karis.

Jaan Aru toonitas, et iseenda ja teiste käitumise mõistmiseks on hea teada ühtteist aju ja mõtlemise kohta. «Teatud põhimõtetega on mõistlik kursis olla, sest aju juhtimine võib tegelikult üsna keerukas olla. Seetõttu üritangi teadmisi aju, mõtlemise ja tunnete kohta levitada – ehk on mõnel lugejal või kuulajal siis lihtsam oma mõtete masinavärki mõista.»

VATEK-i juhi Ott Oja sõnul peaks tundetarkuse arendamine algama juba maast madalast ja olema hariduse loomulik osa ning just seetõttu otsustas VATEK vaimse tervise päeval eelkõige noori kõnetada. «Kutsume koole üle Eesti täna osalema president Karise ja Jaan Aru e-tunnis või seda hiljem järele kuulama. Tagasi Kooli korraldatud e-tund on kasulik ka lapsevanematele ja teistele huvilistele. Lisaks leiab vaimsetervisekuu.ee veebist igaüks enda jaoks huvitava sündmuse,» rääkis Ott Oja.

Tundetarkuse õpetamine on paljude vaimse tervise praktikate fookuses ja seetõttu kutsub VATEK-i juht inimesi oktoobrikuus nendega tutvuma ja mõnest ka jäädavalt oma vaimse tervise tööriista tegema. Kõik vaimsetervisekuu.ee keskkonnas pakutavad sündmused on tõenduspõhised ja VATEK-i esindajate eelnevalt heaks kiidetud, mis tagab nende usaldusväärsuse. Enamik kuu sündmusi on kättesaadavad tasuta ja keskkond täieneb pidevalt uute sündmustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles