Tõnis Lukas arutab Ukrainas sõjapõgenike haridustee jätkamise üle

PM Haridusportaal
Copy
Foto: Urmas Luik

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas osaleb koos Läti, Leedu, Poola ja Tšehhi kolleegidega visiidil Ukrainas Ivano-Frankiivskis, et arutada ukrainlaste haridustee jätkamise võimaluste üle. 

Neljapäeval toimuva kohtumise peateema on Ukraina sõjapõgenike laste ja noorte haridustee jätkamine. Eestis on palju Ukraina sõjapõgenikust lapsi ja noori, kelle käekäigust ja senisest haridusteest ning selle jätkumisest pole riigil erinevatel põhjustel täpsemat infot.

Lukase sõnul on Ukraina sõjapõgenikud Eesti ühiskonnas hoitud ja Eesti kohustus on aidata kaasa nende laste ja noorte õpingute jätkumisele. «See tähendab tegelikult, et nad peavad Eestis koolikohustust täitma. Iga õpilane peaks olema seotud konkreetse kooliga, et saaks loota selle kooli õpetajate ja tugispetsialistide toele. Praegune olukord, kus paljud õpilased õpivad edasi ainult Ukraina e-koolis või kahes koolis korraga kartuses, et nende haridust Ukrainasse naastes ei tunnustata, ei ole hea ega õpilasesõbralik,» rõhutas Lukas.

«Mõistagi loodan minagi, et Ukraina lapsed saavad varsti oma kodudesse ja koolidesse naasta. Ometi peame olema valmis ka selleks, kui nende haridustee jätkub järgmisel haridustasemel Eestis või soovitakse hiljem meie tööturule jääda. Igal juhul on kõigile sõjapõgenikele vaja kindlustunnet, et nad saavad igal ajal Ukrainasse naasta, pooleli jäänud eluga edasi minna ning õppimisega jätkata,» rääkis minister.

«Samas peame meie olema kindlad, et nad on võimelised vajadusel jätkama siinses ühiskonnas ning osalema igapäevases elus, et ei tekiks sotsiaalseid probleeme kogu ühiskonnale. Loodan, et kohtumisel jõuamegi ühisele arusaamale, kuidas olukorda lahendada kõigile osapooltele sobivalt, et saaksime selles suunas kiirelt tegutsema hakata. Mõistagi on oluline tutvuda ka Ukraina haridussüsteemi ja selle hetkeseisuga,» lisas Lukas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles