Solaride Akadeemia arendab ülikoolide toel noorte tulevikuoskusi

PM Haridusportaal
Copy
Solaride päikeseauto.
Solaride päikeseauto. Foto: Tiit Liivik

Tudengite kätetööna Baltikumi esimese päikeseauto loonud Solaride Akadeemia asus arendama noorte tulevikuoskusi, tehes tihedat koostööd projekti suurtoetajate Tartu Ülikooli ja Tallinna Tehnikaülikooliga (TalTech).

Päikeseauto projektiga populariseeritakse tehnoloogiaharidust ning antakse noortele vajalikke oskusi ja teadmisi, et õpingute lõppedes tööturul edukas olla.

Akadeemia tõdeb, et tööturul vajalikud oskused on pidevas muutumises. Ideaalselt tulevikutöötajalt oodatakse süvateadmisi vähemalt ühel alal ning suutlikkust mõista ja omavahel siduda ka teisi distsipliine. Lisaks on vaja suhtlusoskust, erinevate kultuuride tajumise ja nendega kohanemise võimet ja nii edasi. Neid ja paljusid teisi oskusi ongi Eesti noortes asunud arendama Solaride Akadeemia koos oma toetajatega. Ülikoolide kõrval on Solaride’i suurtoetajad majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, haridus- ja teadusministeerium ning lennukihooldusfirma Magnetic MRO.

TalTechi õppeprorektor Hendrik Voll leidis, et ülikooliaastad võiksid olla iga inimese elus parimad aastad. «Tehnikaülikool teeb kõik endast oleneva, et see nii oleks. Tehnikaülikoolis on üle kolmekümne üliõpilasorganisatsiooni, mille tegevuses osaleb üle tuhande üliõpilase. Hea meel on tõdeda, et lisaks vormelile, iseautole ja robotitele on meie üliõpilastel võimalik kaasa lüüa ka päikeseauto kavandamises ja ehituses. Kindlasti on see suurepärane kogemus ja annab sõbrad terveks eluks. Tehnikaülikool toetab selliseid ettevõtmisi nüüd ja ka tulevikus suurima rõõmuga,» kinnitas Voll.

Tartu Ülikooli kantsleri Kstina Vallimäe sõnul peab ülikool tähtsaks tudengite lennukaid algatusi ja soovib kaasa aidata andekate noorte arengule. «Meil on rõõm, et saame toetada Solaride’i edu, seda enam, et idee ehitada Baltikumi esimene päikeseauto sai alguse Tartu Ülikooli üliõpilaste initsiatiivist,» ütles Vallimäe ja lisas, et MTÜ liikmeks saamine võimaldab ülikoolil rääkida kaasa strateegilistel teemadel, nagu juhtimisotsused, eelarve ja Solaride’i tulevik laiemalt.

Solaride Akadeemiasse kuulub ligi 100 noort, kellest 70 õpib praegu üldharidus- või kõrgkoolis. Üliõpilased saavad projektis osalemise eest ainepunkte. Solaride Akadeemia tegevjuhi Kristel Leifi sõnul omandavad noored akadeemias turvalises keskkonnas praktilisi kogemusi. «Nii mitmedki Solaride’i projektis kaasa löönud noored töötavad tänu nendele kogemustele nüüd juba oma valdkonna tippettevõtetes,» sõnas Leif.

Peale selle annab Solaride Akadeemia noortele tööturul silmapaistmiseks vajalikke kontakte. Koostöös Eesti ülikoolide, teiste avaliku sektori organisatsioonide ning samuti ettevõtetega korraldatakse noortele koolitusi, töötube, kohtumisi mentoritega, ettevõttekülastusi ja palju muud. Solaride Akadeemias saavad noored tehnoloogiaorganisatsioonis töötamise kogemuse, arendades ja ehitades koos meeskonnaga päikeseautot.

Kristel Leifi sõnul toob Solaride Akadeemia noored kokku nii inseneriteaduste, näiteks mehaanika, elektroonika ja tarkvara alalt kui ka sotsiaalteaduste, nt turundus- ja personalivaldkonnast. «Päikeseauto valmimiseks on vaja hästi toimivat koostööd. See õpetab noori suhtlema ja leidma lahendusi eri tausta ja teadmistega inimestega ning arendab nende sotsiaalset intelligentsust ja koostöövõimet,» ütles Leif.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles