EKSPERT EETRIS Sandra Peets: «Miks iraanlased meelt avaldavad?»

Mariliis Maripuu
, Postimees TV toimetaja
Copy

Septembri keskpaigast saati on Iraanis toimunud arvukad meeleavaldused, mida peetakse viimase kümnendi suurimaks valitsusvastaseks väljaastumiseks. Milles seisneb iraanlaste rahulolematus, räägib 5. oktoobri «Ekspert eetris» saates Tallinna Ülikooli kultuuride uuringute doktorant Sandra Peets.

Doktorant Sandra Peetsi sõnul ei ole meeleavaldused Iraanis uus nähtus, sest kodanikuühiskond on iraanlaste seas üsna tugev. Varasematest demonstratsioonidest erineb praegune aga seetõttu, et tänavatel on inimesed erinevatest ühiskonnagruppidest- ja klassidest. Lisaks – kui varasemalt on riiklikud pinged rahunenud vaid siseriikliku sekkumise teel, siis sel korral on meeleavaldus pälvinud ka väga palju rahvusvahelist tähelepanu.

Peetsi sõnul on meeleavalduse peamine eesmärk inimõiguste, täpsemini naiste õiguste tagamine. Samas on doktorant kahtlev, kas nii tugevalt juurdunud riigisüsteemis on tänavatele tulnud inimeste soovitud muutused realistlikud. Küll aga on ta seda meelt, et piisava rahvusvahelise ja diplomaatilise survestamisega saab palju ära teha.

Iraani riigikorrast ja praegu toimuvatest meeleavaldustest saab lähemalt kuulda 5. oktoobri «Ekspert eetris» saates kell 16. Saade on ette salvestatud. Saatejuht on Tallinna Ülikooli kommunikatsioonijuht Rein Olesk.

Saatesari «Ekspert eetris» vahendab põnevaid, silmaringi avardavad ja harivaid teemasid, olgu tegu tervise, poliitika, hariduse, kunsti või juriidikaga. Saates arutatakse koos oma valdkonna ekspertidega praegu aktuaalseid küsimusi, mis puudutavad kõiki. Teadlaste roll on ühiskonnas tähtsam kui kunagi varem. Iga päev paiskab õhku rohkem küsimusi kui vastuseid. Selguseks, uuteks lahendusteks ja tarkadeks otsusteks, olgu riigi või inimese tasandil, on vaja tõenduspõhisust.

«Ekspert eetris» sai alguse 2020. aasta kevadel ning pälvis oma teemapüstitustega 2020. aasta teaduse populariseerija tunnustuse.

Varasemaid saateid saab järele vaadata Tallinna Ülikooli veebilehel ja tv.postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles