Hariduskonverentsil otsitakse lahendusi, kuidas kvaliteetse hariduse andmine Eestis saaks jätkuda

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy
Eesti Haridustöötajate Liidu juht Remo Voltri
Eesti Haridustöötajate Liidu juht Remo Voltri Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Postimees vahendab otseülekandes õpetajate päeval, 5. oktoobril, KUMUs toimuvat konverentsi «Kuidas rahvas saab targaks, kui raha ei ole?»
Konverentsil on kõne all õpetajate-õppejõudude madalad palgad, õpetajate puudus ja nende kõrge keskmine vanus, ülekoormus. Otsitakse vastust küsimusele, millist mõju avaldaks olukorra jätkumine Eesti haridussüsteemile ja majandusele laiemalt.

Eesti Haridustöötajate Liidu korraldataval konverentsil saavad sõna haridusasutuste tippjuhid, ettevõtjad ja poliitikud, et arutada, kuidas hariduskriisi lahendada.

Konverentsi avab haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas. Tema sõnul tuleb hariduse edendamiseks meelitada pedagoogi ettevalmistusega inimesi erasektorist tagasi õpetajatööle. «Õpetajaskonna õlgadel seisab eesti rahvuse, keele ja kultuuri säilimine. Tark rahvas kasvatab jõukuse taset ühiskonnas. Isamaa erakonna pikem eesmärk on tõsta õpetaja palk 125 protsendini Eesti keskmisest,» märkis Lukas.

Eesti Haridustöötajate Liidu esimehe Reemo Voltri kinnitusel on Eesti õpetaja keskmine vanus täna maailma kõrgeim. Meie õpetajate ja õppejõudude palgatase on Euroopas eelviimasel kohal. Liidu hinnangul jääb Eestis lähiaastatel puudu ligikaudu 5000 kvalifikatsioonile vastavat õpetajat. «Need on faktid, millest me ei saa mööda vaadata. Ja see ei ole üksnes haridusvaldkonna mure, vaid sellest on üsna kiiresti saamas kogu Eesti ühiskonna probleem. Kui olukord ei muutu, on vältimatu, et hariduse kvaliteet saab kannatada,» sõnas Voltri.

«Kas saame head haridust anda väiksema raha eest? Ilmset ei saa, aga mis on sel juhul alternatiivid? Kas loobume mingist hariduse segmendist, või tõdeme, et tuleb ikkagi prioriteedid seada nii, et meie haridus ja kõrgharidus oleks rahastatud ja jätkusuutlikud? Kui hariduse kvaliteet langeb, ei saa me loota ka majanduslikku õitsengut,» arvab Reemo Voltri. «Meil tuleb mitte ainult sõnades, vaid ka tegudes astuda reaalseid samme, et haridus oleks esile tõstetud ja see võetaks tulevaste valimiste fookusesse.»

Konverentsi kava:

10.30 – 11.00 Hommikukohv

11.00 – 11.20 Haridusminister Tõnis Lukas «Kuidas targad inimesed loovad targa riigi?»

11.20 – 11.40 Intervjuu ettevõtja ja ASi Mainor juhi Kadi Pärnitsaga «Miks õpetajate puudus on probleem?»

11.40 – 12.00 Eesti Haridustöötajate Liidu esimees Reemo Voltri «Kas õpetajad saavad liiga vähe palka?»

12.00 – 12.20 Kohtla-Järve gümnaasiumi direktor Hendrik Agur «Kriit-käes-tahvli-ees – otse põllult»

12.20 – 12.50 Lõunapaus

12.50 – 13.10 Tartu Ülikooli rektor Toomas Asser «Keda huvitab tark ja haritud rahvas?»

13.10 – 13.30 Tartu Tervishoiu Kõrgkooli rektor Ulla Preeden «Miks rakenduslik kõrgharidus on ühiskonna jaoks samas kaalukategoorias riikliku julgeolekuga?»

13.30 – 14.30 Parlamendierakondade debatt «Millal riik hakkab sõnade kõrval haridust ka tegudes väärtustama?»


Debatis osalevad Jürgen Ligi, Jevgeni Ossinovski, Jüri Ratas ja Helir-Valdor Seeder.

Konverentsipäeva modereerib Urmas Vaino.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles