Minister Lukas: õpetajate keskmine palk ületab 2000 euro piiri

Copy
Õpetaja. Pilt on illustratiivne.
Õpetaja. Pilt on illustratiivne. Foto: Marko Saarm

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukase (Isamaa) sõnul on neljapäeval riigikogule üle antud järgmise aasta riigieelarve eelnõuga tehtud oluline samm õpetajate palga jõudmiseks 125 protsendini Eesti keskmisest ehk üle 2000 euro.

«Mul on hea meel, et riigieelarve eelnõus kasvab märkimisväärselt õpetaja palga alammäär ning tõuseb ka õpetajate palgafondi diferentseerimist võimaldav kogusumma. Õpetaja keskmine palk ulatub järgmise aastal 2048 euroni,» ütles minister Tõnis Lukas.

«Jätkan tööd selle nimel koos partneritega riigi tasandil ja haridusvaldkonnas, et liiguksime õpetajate tasustamise süsteemi ja karjäärimudeli väljatöötamise suunas, et paremini toetada ja väärtustada õpetajate ametialast arengut,» lisas minister.

Neljapäeval toimunud haridus- ja teadusministeeriumi, Eesti Haridustöötajate Liidu ning Eesti Linnade ja Valdade Liidu kohtumisel arutati ka üleminekut eestikeelse õppele. Ministri sõnul on tegemist märgilise väärtuspõhise edasiminekuga.

«Pean väga oluliseks, et lisaks õpetajate palgafondi üldisele kasvule sai valitsuse heakskiidu ka 41 miljoni euro eraldamine eestikeelsele haridusele ülemineku tegevuskava elluviimiseks. Võimalus maksta Ida-Virumaa koolides eesti keeles õpetavatele õpetajatele 1,5-kordset tasu tõstab nende palga märkimisväärse 3000 euro lähedale,» toonitas minister.

Valitsuses heakskiidu saanud ja riigikogusse saadetud 2023. aasta riigieelarve eelnõu kohaselt kasvab õpetaja töötasu alammäär 23,9 protsenti ehk 1412 eurolt 1749 eurole. Sellele lisatakse diferentseerimise fond 17 protsenti, mis võimaldab koolijuhtidel õpetajate töö- ja palgakorraldust paindlikumalt reguleerida. Kokku nähakse järgmise aasta riigieelarves õpetajate palkade kasvuks ette 106,6 miljonit eurot.

Haridustöötajate liidu juht: järgmisel valitsusel tuleks palku suurendada

Reemo Voltri
Reemo Voltri Foto: Pilt videost

Õpetajate palgastreik on pärast tänaseid palgakõnelusi päevakorrast maha võetud, kuid kõneluste tulemustega ei saa rahul olla ning järgmisel valitsusel tuleb kindlasti õpetajate palku suurendada, vastasel korral on streik vältimatu, ütles Eesti Haridustöötajate Liidu juht Reemo Voltri Postimehele.

Õpetaja töötasu uus alammäär 1749 eurot on see summa, mida EHL kevadel palgakõnelusi alustades taotles. Seetõttu otsustati õpetajate streik päevakorrast maha võtta ja oodata, mida teeb järgmine valitsus.

«Praegune valitsus pool sammu, järgmine valitsus peab tegema omapoolsed sammud, et õpetajate palk inflatsioonile alla ei jääks,» ütles Voltri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles