EKSPERT EETRIS ⟩ Marju Kõivupuu: «Me peame rääkima surmast»

Mariliis Maripuu
, Postimees TV toimetaja
Copy

21. septembri «Ekspert eetris» saates räägib kultuuriloolane ja folklorist Marju Kõivupuu sellest, miks on vajalik rääkida surmast ja leinast ning kõneleb matmise ja surmaga seotud rituaalidest.

Marju Kõivupuu sõnul peaks senisest enam pöörama surmale ja leinaga toimetulemisele tähelepanu juba haridussüsteemis. Tema sõnul pakub näiteks klassiekskursioon kalmistule õpilaste jaoks palju õppimise võimalusi ning aitab samal ajal mõista surma kui olemust.

Ka on Tallinna Ülikooli humanitaarteaduste instituudi vanemteadur Marju Kõivupuu seda meelt, et õpetajate koolitamisel tuleks surma ja leina rohkem käsitleda. Vastasel juhul puuduvad Kõivupuu sõnul pedagoogidel oskused ja teadmised, kuidas neil teemadel õpilastega rääkida. Niisiis kipubki näiteks lein kui protsess jääma koolitundides käsitlemata.

Lisaks tegi Kõivupuu juttu Eestis levivatest matmise ja surmaga seotud rituaalidest, mida – tõsi küll – on viimastel aastatel tema sõnul üha vähemaks jäänud. Ka jagab Kõivupuu mõtteid selle kohta, mida tasub ka tänapäeval matuseid korraldades silmas pidada.

Saadet juhib Tallinna Ülikooli kommunikatsioonijuht Rein Olesk.

Saatesari «Ekspert eetris» vahendab põnevaid, silmaringi avardavad ja harivaid teemasid, olgu tegu tervise, poliitika, hariduse, kunsti või juriidikaga. Saates arutatakse koos oma valdkonna ekspertidega praegu aktuaalseid küsimusi, mis puudutavad kõiki. Teadlaste roll on ühiskonnas tähtsam kui kunagi varem. Iga päev paiskab õhku rohkem küsimusi kui vastuseid. Selguseks, uuteks lahendusteks ja tarkadeks otsusteks, olgu riigi või inimese tasandil, on vaja tõenduspõhisust.

«Ekspert eetris» sai alguse 2020. aasta kevadel ning pälvis oma teemapüstitustega 2020. aasta teaduse populariseerija tunnustuse.

Varasemaid saateid saab järele vaadata Tallinna Ülikooli veebilehel ja tv.postimees.ee kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles