OTSEPILT Riigikogu kõrghariduse toetusrühm kuulab tudengite muresid

Postimees
Copy
Sõnaraamatud ja õpikud
Sõnaraamatud ja õpikud Foto: Toomas Huik / Postimees

Riigikogu kõrghariduse toetusrühm kohtub täna Eesti Üliõpilaskondade Liiduga (EYL), et arutleda üheskoos kõrghariduse probleemkohtade üle. Oma vaadet kõrghariduse probleemidele jagavad Tartu Ülikooli, Tallinna Ülikooli ja Talltechi üliõpilasesindused.

Kohtumise fookuses on kõrghariduse probleemid tudengite vaatevinklist. Seminaril tutvustatakse üliõpilaste vaimse tervise uuringut ja arenguseire keskuse analüüsi õppelaenumudelitest. Paneeldiskussioonidest, kus osalevad ettevõtjad, rektorid ja poliitikud, selgub, kas tudengite mured on ka tööandjate, ülikoolide ja poliitikute mured.

Eesti tudeng õpib ja töötab rohkem kui enamikus teistes riikides: keskmiselt 54 tundi nädalas. Kas tudeng töötab õppimise kõrvalt või õpib töötamise kõrvalt? Kuidas see mõjub tudengite õppimisele ja tervisele? Kas lahenduseks võiks olla õppelaenureform või stipendiumide süsteem või võimalus õppida osakoormusega õppes?

Kohtumise päevakava

16.00–16.15 Kohtumise raamistamine: Margit Sutrop (Riigikogu kõrghariduse toetusrühma esimees), Marcus Ehasoo (Eesti Üliõpilaskondade Liidu esimees)

16.15–16.45 Paneeldiskussioon: Kõrghariduse probleemid tudengite vaatevinklist: Katariina Päts (Tartu Ülikooli Üliõpilasesindus), Erle Vainjärv (Tallinna Ülikooli Üliõpilasesindus), Joosep Perandi (Tallinna Tehnikaülikooli Üliõpilasesindus)

16.45–16.55 Üliõpilaste vaimse tervise uuringust: Merle Purre (Tartu Ülikooli nooremteadur, MTÜ Peaasi)

16.55–17.15 Paneeldiskussioon ülikoolide vaade tudengite murele.

Juhatab Signe Kivi. Osalevad Aune Valk (Tartu Ülikooli õppeprorektor), Toomas Asser (Tartu Ülikooli rektor, Rektorite Nõukogu esimees), Enno Lend (Tallinna Tehnikakõrgkooli rektor, Rakenduskõrgkoolide Rektorite Nõukogu esimees), Mait Rungi (Ettevõtluskõrgkool Mainori rektor). 

17.15–17.30 Õppelaen kui kriitiline osa kõrghariduses kujunenud probleemide lahendusest: Tea Danilov ja Uku Varblane (Arenguseire Keskus). 

17.30–18.00 Paneeldiskussioon Kas õppelaenureform tabaks kaks kärbest ühe hoobiga, lahendades nii tudengite kui tööandjate mure?

Juhatab Margit Sutrop. Osalevad Andres Sutt (Riigikogu liige), Arto Aas (Eesti Tööandjate Keskliidu tegevjuht), Ivo Lasn (Playtech Estonia OÜ direktor, Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu juhatuse liige). 

18.15–18.55 Paneeldiskussioon erakondade lahendused tudengite muredele.

Juhatab Marcus Ehasoo (Eesti Üliõpilasenduste Liit). Osalevad Toomas Jürgenstein (SDE), Kristina Kallas (Eesti 200), Tõnis Lukas (Isamaa), Margit Sutrop (Reformierakond), Jaak Valge (EKRE). 

18.55–19.00 Kokkuvõte: Margit Sutrop ja Marcus Ehasoo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles