Lugemistunniga on liitunud üle 120 raamatukogu ja haridusasutuse

PM Haridusportaal
Copy
Raamatud raamatukogus. Foto on illustratiivne.
Raamatud raamatukogus. Foto on illustratiivne. Foto: Dmitri Kotjuh

Eesti eri paigus toimub neljapäeval kell 13–14 «Lugemistunni» aktsioon, milles lööb kaasa enam kui 120 kooli, lasteaeda ja raamatukogu.

Lugemist populariseeriv kampaania on raamatukogude aastal esmakordselt üle-eestiline. Avalike «Lugemistunni» aktsioonidega saab liituda näiteks Tallinnas Kirjanike Maja ees ning Tartu Raekoja platsil, kus esinevad vastavalt kirjanikud Leelo Tungal ja Mika Keränen.

8. septembril tähistatakse ÜRO rahvusvahelist kirjaoskuse teemapäeva, mis on inspiratsiooniks Soomest alguse saanud kampaaniale «Lugemistund». Raamatukogude aastal toimub lugema innustav aktsioon esmakordselt üle Eesti.

««Lugemistunni» aktsioonist ootame osa võtma kõiki huvilisi. Liituda saab kell 13–14 toimuvate avalike «Lugemistunni» sündmustega või leida täna endale sobiv hetk, et lugeda,» sõnas Soome Instituudi juhataja Hannele Valkeeniemi. «Raamatukogude aastal on «Lugemistunni» aktsioon erilise hoo sisse saanud ning raamatukogud ja haridusasutused on selle väga soojalt vastu võtnud. Loodame, et sellest kujunebki lugemisele pühendatud pidupäev,» lisas Valkeeniemi.

Erilist tähelepanu pööratakse sündmusega lastele, kelle jaoks on «Lugemistunni» raames koostatud töölehed Tove Janssoni loo «Nähtamatu laps» põhjal. «Statistikaameti andmetel on just 10–24-aastased need, kes päevas kõige vähem aega lugemisele pühendavad ja seda lausa keskmiselt alla 18 minuti,» tõi välja raamatukogude aasta projektijuht Liina Valdre. «Lõbusate ühisüritustega on võimalik meelde tuletada, et lugemine on tore! Ka uuringud näitavad, et lugemisrõõm kasvatab soovi rohkem lugeda ning toetab laste ning noorte funktsionaalse lugemise oskust,» selgitas Valdre.

Lugemistunniga on liitunud üle 120 raamatukogu, kooli ja lasteaia, ülevaate toimuvatest sündmustest leiab veebilehet www.raamatukogudeaasta.ee/sundmus/lugemistund/ .

Suurimad avalikud lugemispeod toimuvad kell 13–14 Tartu Raekoja platsil. Tartu linnaraamatukogu esindavad Luule Ahu ja Tiina Sulg. Kell 13.15 loeb lastekirjanik Mika Keränen ette lõigu oma raamatust. Kohal on ka linnavalitsuse haridusosakonna töötajad.

Kell 13–14 on lugemispidu Tallinna Kirjanike Maja ees. Kell 13.30 loeb Leelo Tungal ette oma luuletuse «Raamatul on aku tühi». Kaasa löövad Eesti Kirjanike Liidu ning Kirjanike Liidu noortesektsiooni liikmed ja Raamatukoi raamatupood. Kohal on ka Tallinna keskraamatukogu raamatukoguratas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles