Teisipäeval arutatakse õpetaja töötasu alammäära

PM Haridusportaal
Copy
Reemo Voltri.
Reemo Voltri. Foto: EHL

Haridusminister Tõnis Lukas, kantsler Kristi Vinter-Nemvalts ning asekantslerid Liina Põld ja Pärt-Eo Rannap osalevad teisipäeval õpetaja töötasu alammäära konsultatsioonil Eesti Linnade ja Valdade Liidu ning Eesti Haridustöötajate Liidu esindajatega.

Eesti õpetajaid ühendav Eesti Haridustöötajate Liit (EHL) kutsus haridus- ja teadusministri palgaläbirääkimistele, et hoida ära sügisel ähvardav õpetajate streik. EHLi juhi Reemo Voltri sõnul on streigi vältimise eelduseks õpetajate töötasu tõstmine teiste kõrgharitud spetsialistide palgaga võrdseks.

Voltri sõnul on õpetajate palk jäänud aastaid oluliselt alla nii hinnatõusule kui ka üldisele kiirele palgakasvule ja reaalse ostujõu poolest Eesti õpetajad vaesuvad. «Seetõttu enneolematult paljud õpetajad lahkuvad või plaanivad lahkuda töölt ning uusi kvalifitseeritud õpetajaid tuleb juurde kümme korda vähem kui tarvis. Eesti haridus on hädaolukorras,» ütles Voltri.

EHL-i esimehe sõnul vajab olukord kiiret lahendust valitsuse ja riigikogu tasandil, sest koolide õpetajatest tühjaksjooksmine mõjutab kõiki eluvaldkondi. «Õpetajatöö on võrreldav näiteks tiimijuhi rolliga idufirmas, kuigi palk on ligi poole väiksem,» ütles EHLi juht.

EHLi mai uuringu kohaselt on 92 protsenti Eesti õpetajatest kogenud tööl läbipõlemist ning ligi 60 protsenti kaalunud väikese palga ja ülekoormuse tõttu töölt äraminekut. Rahuldavaks töötasuks märkis enim vastanuid palga alates 2000 eurost, mis vastab Eesti kõrgharidusega töötajate keskmisele. Praegu on õpetaja palk aga 1412 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles