Muusika- ja teatriakadeemia rektoriks inaugureeritakse professor Ivari Ilja

PM Haridusportaal
Copy
Muusika- ja Teatriakadeemia rektor Ivar Ilja uues saalis.
Muusika- ja Teatriakadeemia rektor Ivar Ilja uues saalis. Foto: Sander Ilvest/Postimees Grupp

Esmaspäeval, 5. septembril inaugureeritakse professor Ivari Ilja Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia (EMTA) rektoriks. Tseremoonial annab ametiraha rektorile üle president Alar Karis.

Inauguratsioonitseremoonia avab EMTA nõukogu esimees Rein Oja. Tervituskõnega esinevad president Alar Karis, haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas, kultuuriminister Piret Hartman, Rektorite Nõukogu esimees Toomas Asser ja EMTA üliõpilaskonna esindaja Mirjam Leesalu.

Esineb kvintett Mari Poll viiulil, Johanna Vahermägi vioolal, Henry-David Varema tšellol, Mati Lukk kontrabassil ja Mihkel Poll klaveril. Etteaste teevad EMTA kaasaegsete etenduskunstide õppekava üliõpilased Jüri Naela juhendamisel. Kaastegev on Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia puhkpilliorkester Toomas Vavilovi juhatamisel.

Professor Ivari Ilja valiti EMTA rektoriks 4. mail, tema teine ametiaeg algas 1. septembril ning kestab viis aastat.

Ilja on tunnustatud pianist, kammermuusik ja pedagoog. Ta lõpetas Tallinna muusikakeskkooli 1977. aastal Eve Paju ning Laine Metsa klaveriklassis. 1977–1981 õppis Tallinna Riiklikus Konservatooriumis Laine Metsa juures. 1984. aastal lõpetas Moskva Tšaikovski nim riikliku konservatooriumi professor Vera Gornostajeva ning 1986. aastal samas assistentuur-stažuuri professor Sergei Dorenski klaveriklassis.

1986. aastal asus ta klaveriõppejõuna tööle Tallinna Riiklikusse Konservatooriumisse. 2000–2015 oli ta muusika- ja teatriakadeemia klaveriosakonna juhataja.

Ilja on rahvusooper Estonia nõukogu esimees, Eesti Muusikanõukogu president. Talle on omistatud Valgetähe neljanda klassi teenetemärk, ta on Eesti Klaveriõpetajate Ühingu auliige ja pälvinud Eesti Vabariigi kultuuripreemia kontserttegevuse eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles