Tõnis Lukas rõhutas kodu ja kooli koostöö tähtsust

PM Haridusportaal
Copy

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas rõhutas neljapäeval oma kooliaasta tervituses kodu ja kooli koostöö olulisust.

«On algamas uus õppeaasta. Õpetajad ja õppejõud on ettevalmistustega juba varem alustanud, õpilased ja üliõpilased vähemalt tänasest juba ka. Suvel laadisime end päikeseenergiaga, nüüd läheb seda tarvis, et pea töötaks ja suhted kaaslastega oleksid korras,» märkis Lukas.

Eestis alustab õppeaastat ümmarguselt 158 000 üldhariduskoolide õppurit, keda on enam kui eelmisel aastal. Samas on vähem esimesse klassi minejaid, umbes 14 000. Kutseõppureid oli eelmisel aastal ligi 26 000, selle aasta numbrid selguvad nüüd varsti. Kõrgkoolides on ligi 45 000 üliõpilast.

Lukase sõnul on esimene koolipäev suursündmus meile kõigile. «Õpilastele ja õpetajatele muidugi, aga ka emadele-isadele, vanaemadele-vanaisadele, kõigile, kel keegi koolis või kes ise koolis käinud, see tähendab, et see septembri alguse tukse on meil kõigil veres,» rääkis minister.

«Soovime lapsevanematena, et me lastel läheks koolis hästi, et neil oleks koolirõõmu. Saame ka ise palju teha, et kõik laabuks, et ei kurnaks nutisõltuvus või lihtsalt magamatus. Kui kodu hoolib, on koolil ka palju kergem. Lihtsamini säilib ka õpetajate töörõõm,» ütles Lukas.

Ta lubas, et haridus- ja teadusministrina pingutab ta, et õppekavades sätestatud õppesisu oleks hea nii õpilase arengule kui ka ühiskonna kui terviku koos püsimiseks. «Et eesti rahvus, keel ja kultuur püsiksid – nii nagu põhiseaduses oleme kokku leppinud. Et ka siin Eestis elavad muu kodukeelega inimesed oskaksid end tunda siinse ühiskonna täieõiguslike liikmetena. Et tulevased põlved oleks eluterved ja õnnelikud ja et ka õpetajad ja õppejõud tunneksid ennast väärtustatuna nii tasu kui töötingimustega. Et koormus oleks piisav, aga mitte liiga suur ja et töö pakuks eneseteostust ning arenguvõimalust,» ütles Lukas.

Tema sõnul algab õppeaasta, mille kestel on kaks suurt lootust, mis erinevad tavapärastest õppeaastasoovidest. «Soovime, et Ukraina võidaks sõja ja lööks agressori oma riigi territooriumilt välja ning loodame, et koroona ei tuleks enam häirivalt kimbutama. Oma igapäevase käitumisega saame kaasa aidata mõlemal rindel – toetades Ukrainat kõige vajalikuga ja valmistades sõjapõgenike lapsi eluks ette ja käitudes nii teiste kui ka enda tervisega arvestades,» ütles Lukas.

«Soovin, et igaühel meist nõuaks alanud kooliaeg positiivset pingutust ja tooks meile aegumatuid elamusi, uusi teadmisi ja oskusi! Soovin head uut õppeaastat kõigile, kel 1. september korda läheb. Rahulolu ja õnnetunnet!» lisas minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles