Õpetajad otsisid häkatonil lahendusi järelkasvu kindlustamiseks

PM Haridusportaal
Copy
Õpetajad otsisid häkatonil lahendusi järelkasvu kindlustamiseks
Õpetajad otsisid häkatonil lahendusi järelkasvu kindlustamiseks Foto: Haridus- ja Noorteamet

Ligi 50 õpetajat ja hariduselu entusiasti üle Eesti kohtus häkatonil, kus otsiti vastust Eesti hariduselu olulisimale probleemile ehk sellele, kuidas tagada, et igal Eesti õpilasel on ligipääs headele õpetajatele.

Kahepäevase arendustöö tulemusi hinnates valis žürii välja kolm meeskonda, kes saavad oma ideed edasi arendada mentorprogrammis.

Žürii esimees, haridus- ja noorteameti juht Jaak Raie jäi esimest korda toimunud häkatoniga rahule. «Õpetajate järelkasvu häkatonil oli näha siirast muret õpetajaskonna pärast. Samal ajal oli palju energiat ja ühtset tahet haridusellu panustada ja nendel teemadel kaasa mõelda. Tore oli, et rühmades tehti ühe eesmärgi nimel koostööd. Kui välja käidud ideed lõpuni disainida, siis mitmete võtete koosmõjul saab õpetajate järelkasvu märkimisväärselt parendada,» rääkis Raie.

Häkatonil osalejad esitlesid õpetajate järelkasvuga seonduvaid tuliseid probleeme, mille ümber koonduti arendusmeeskondadesse. «Kokku tekkis üheksa probleemipüstitust, nende seas näiteks õpetajate järelkasvu tagamine üleminekul eestikeelsele õppele, atraktiivse ja õpetajaid motiveeriva koolikeskkonna loomine, soolise tasakaalu saavutamine koolides, alustavate õpetajate arenguvõimaluste toetamine,» loetles Raie mõned häkatoni probleemipüstitustest.

Meeskondade arendustööd juhtis kümme mentorit. Nendeks olid disainmõtlemise ja haridusinnovatsiooni eksperdid ning kogenud meeskonnajuhid Helen Arov, Piret Jeedas, Kristi Klaasmägi, Liina Kurvits, Helelyn Tammsaar, Daniel Kotsjuba, Ave Habakuk, Elina Peekmann, Sten Kapten ja Mereli Mändmets. Mentoreid juhtis ja nõustas omakorda haridusdisaini keskuse disainer Merike Rehepapp, kes koostöös Helen Aroviga töötas välja ka arendusmeeskondade töö metoodika.

Žürii valis välja kolm meeskonda, kes saavad oma ideed edasi arendada mentorprogrammis ja kelle vahel läks jagamisele Heateo Haridusfondi 1500-eurone auhinnafond.

Valituks osutusid meeskond, kes töötab välja programmi Z-generatsiooni põlvkonna tulevaste õpetajate kõnetamiseks, grupp, kes soovib telesarjas näidata, kuidas koostöös tippjuhtide ja haridusvaldkonna ekspertidega muuta koolikeskkonda, ning meeskond, kes soovib rajada tugisüsteemi pakkuva e-platvormi alustavale õpetajale.

Mentorprogramm kestab septembrist detsembrini ja seda viib ellu Heateo Sihtasutus. Ühtlasi andis Heateo Haridusfond välja eripreemia 1500 eurot muukeelsete õpilaste tõenduspõhise ja õppijat toetava koolimudeli välja töötanud meeskonnale.

Õpetajate järelkasvu häkaton toimus toimus 25.-26. augustil Tallinna Saksa gümnaasiumis. Häkatoni korraldas haridus- ja noorteamet koostöös haridus- ja teadusministeeriumiga. Õpetajate järelkasvu häkatoni ja mentorprogrammi rahastab Euroopa Sotsiaalfond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles