Õpetajad: veel on võimalik sügisest streiki ära hoida

PM Haridusportaal
Copy
Reemo Voltri sõnul on veel võimalik streiki ära hoida
Reemo Voltri sõnul on veel võimalik streiki ära hoida Foto: Ээро Вабамяги

Eesti õpetajaid ühendav Eesti Haridustöötajate Liit (EHL) on kutsunud haridus- ja teadusministri palgaläbirääkimistele, et hoida ära sügisel ähvardav õpetajate streik.

 EHL-i juhi Reemo Voltri sõnul on streigi vältimise eelduseks õpetajate töötasu tõstmine teiste kõrgharitud spetsialistide palgaga võrdseks.

Voltri sõnul on õpetajate palk jäänud aastaid oluliselt alla nii hinnatõusule kui üldisele kiirele palgakasvule ja reaalse ostujõu poolest Eesti õpetajad vaesuvad. «Seetõttu enneolematult paljud õpetajad lahkuvad või plaanivad lahkuda töölt ning uusi kvalifitseeritud õpetajaid tuleb juurde kümme korda vähem kui tarvis. Eesti haridus on hädaolukorras,» ütles Voltri.

Õpetajad ootavad kiiret lahendust

EHL-i esimehe sõnul vajab olukord kiiret lahendust valitsuse ja riigikogu tasandil, sest koolide õpetajatest tühjaksjooksmine mõjutab kõiki eluvaldkondi. «Õpetajast sõltub Eesti laste kokkutoomine eesti keele- ja kultuuriruumi, tulevaste inseneride ja IT-spetsialistide õpetamine, kõigi laste hea elus edasijõudmine, füüsiliselt ja vaimselt nõrgemate aitamine, uue põlvkonna ettevõtjate innustamine. Ootused õpetajale on ülikõrged,» selgitas Voltri.

«Kvalifitseeritud ja motiveeritud õpetajatega haridussüsteem tagab kodurahu, võrdsed võimalused ning Eesti jõukuse kasvu. See pole aga võimalik, kui õpetaja palk on teiste kõrgharitud spetsialistide omast kolmandiku võrra väiksem ning vajaliku kvalifikatsiooniga õpetajad saavad koolidest lihtsalt otsa. Õpetajatöö on võrreldav näiteks tiimijuhi rolliga idufirmas, kuigi palk on ligi poole väiksem,» ütles EHL-i juht.

Õpetajad on hädas läbipõlemisega

EHL-i mais läbiviidud uuringu kohaselt on 92 protsenti Eesti õpetajatest kogenud tööl läbipõlemist ning ligi 60 protsenti kaalunud väikese palga ja ülekoormuse tõttu töölt äraminekut. «Rahuldavaks töötasuks märkis enim vastanuid palga alates 2000 eurost, mis vastab Eesti kõrgharidusega töötajate keskmisele. Täna on õpetaja palk aga ainult 1412 eurot,» selgitas Voltri.

Eesti Haridustöötajate Liidu juhi sõnul pole streik esimene valik, aga õpetajatele ei pruugi jääda muud võimalust, sest olukord on kriitiline. EHL-i maikuise uuringu kohaselt on streikima valmis 94 protsenti õpetajatest. «Oleme avatud valitsusega läbi rääkima, ent küsimuse all ei ole töötasu kosmeetiline muutus, vaid palgataseme oluline tõstmine,» ütles Voltri.

«Alternatiive pole, sest samamoodi jätkates jäävad aina rohkemates koolides ja aina rohkemates ainetes tunnid lihtsalt ära või pannakse klassi ette, keda juhtub. Juba õpetavad Eesti koolides ainult kesk- või lausa põhiharidusega inimesed. Kodanike ja lapsevanematena ei tohiks keegi sellega leppida, sest see ohustab ühiskonna turvalisust, tekitab vaesust ning kannatab iga lapse tulevik,» rääkis Eesti Haridustöötajate Liidu juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles