Terviseamet: tervisetõendi puudumine ei takista kooli vastu võtmist

BNS
Copy
Õpilased. Foto on illustreeriv
Õpilased. Foto on illustreeriv Foto: Sander Ilvest

Terviseamet tuletab meelde, et kuigi koolieelse tervisekontrolli tegemine on oluline ja vajalik, ei tohi see saada takistuseks lapse kooli vastu võtmisel.

Lapse koolieelne tervisekontroll viiakse Eestis tavapäraselt läbi perearstikeskuses ning pabertõendeid selle kohta enam ei väljastata. Kõik andmed lapse tervise kohta kantakse tervise infosüsteemi, millele on ligipääs kooliõdedel. Niisiis ei ole korrektne nõuda pabertõendit ka Ukraina põgenike lastelt ning sellise tõendi puudumine ei saa olla takistuseks lapse kooli vastuvõtmisel.

Koolidele on saadetud käitumisjuhis, mis peaks välistama olukorra, et laps jääb tervisetõendi puudumise tõttu kooli vastu võtmata.

Kui Ukraina sõjapõgenike lapsele on juba tehtud põgenikele suunatud üldine tervisekontroll, leiab kooliõde tervise infosüsteemist kogu vajaliku info ning peab seda arvestama tervisetõendina. Kui üldise tervisekontrolli andmetes esineb puudujääke, võib kooliõde teha täiendavaid toiminguid, näiteks kaaluda, mõõta, kontrollida silmi ja küsida vanematelt andmeid immuniseerimiste kohta. Vajadusel suunab kooliõde lapse perearsti juurde ja on nendes toimingutes abiks, aidates perearsti leidmise ja külastusaja broneerimisega. Kooliõel on soovitatav lapse visiit perearstiga eelnevalt kokku leppida. Kui Ukraina lapsele ei ole tehtud üldist ega koolieelset tervisekontrolli, suunatakse õpilane perearsti juurde kontrolli samade põhimõtete järgi. Selline tervisekontroll tuleks teha kolme kuu jooksul.

Kui kooliõde suunab lapse perearsti juurde, viiakse lapse uuringud läbi lähtuvalt tervisekontrolli juhendist. Kui lapsel on juba püsiv elukoht antud piirkonnas, võib perearst lapse oma nimistusse võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles