TalTechi seminar: täiendav õppimine muutub oluliseks igale töötajale

PM Haridusportaal
Copy
TalTechi avatud ülikooli juht Hanno Tombergi sõnul on avatud ülikooli populaarseim eriala olnud aastaid infotehnoloogia, täpsemalt programmeerimine
TalTechi avatud ülikooli juht Hanno Tombergi sõnul on avatud ülikooli populaarseim eriala olnud aastaid infotehnoloogia, täpsemalt programmeerimine Foto: Erlend Štaub

Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) avatud ülikooli teisipäevasel veebiseminaril rõhutasid esinejad, et ümberõppe nii-öelda aken ei ole enam 20 aastat, vaid see on viis kuni seitse aastat, mille jooksul töötaja peaks oma oskusi täiendama või ümber õppima.

Erinevad globaalsed trendid, eelkõige tehnoloogia areng põhjustavad selle, et aastaks 2030 on umbes kolmandik töökohti digitaliseeritud ning esimesena satuvad surve alla need töökohad, mis on kõige lihtsamad, sõnas ASi Ragn Sells äriarendusprojektide juht Rainer Pesti. «Ümberõpe on seetõttu siin kriitilise tähtsusega.»

TalTechi avatud ülikooli juht Hanno Tombergi sõnul on avatud ülikooli populaarseim eriala olnud aastaid infotehnoloogia, täpsemalt programmeerimine. Eelmisel õppeaastal osales programmeerimise mikrokraadikaval TalTechis 44 õppurit, tänavu sügisel õppima asumiseks ületab taotluste arv juba sadat.

Rainer Pesti lisas, et kuigi IT-erialad ei kao kusagile, sest digitaliseerimine ja automatiseerimine on alles praegu hoo sisse saanud, siis tulevikuerialad on ka keskkonna- ja materjalitehnoloogia, mida on vaja, et globaalsete trendidega kaasas käia ning tänaseid tarbimismudelid ümber disainida.

«Me anname IT-õppekavadel õppuritele lahendada keerulisi probleeme ja õpetame neid keerulisi probleeme väiksemateks osadeks jagama, mis teeb õppimise lihtsamaks,» lausus TalTechi programmeerimise mikrokraadikava juht Ago Luberg. «Kui võtta ette probleem, et ma pean ülikooli lõpetama, siis lihtsam on keskenduda sama ülesande lahendamisele semestri ja õppeaine kaupa.»

Ümberõppeks valmisolekut toetab ka statistika. Kantar Emori juunikuus avaldatud Eesti elanike küsitluse tulemused näitasid, et 55 protsenti täiskasvanutest on valmis end järgmise kolme aasta jooksul haridusalaselt täiendama. 35 protsenti vastanutest sooviks seda teha juba lähema aasta jooksul.

Veebiseminari järel jäid osalejatelt, kelleks olid TalTechi informaatika programmijuht Ago Luberg, ASi Ragn-Sells äriarendusjuht Rainer Pesti ning mikrokraadikavade esimese lennu lõpetaja, onkoloog Niina Kippasto, kõlama seitse põhjust, miks teadmised meie elukvaliteeti parandavad: teadmised tõstavad kvalifikatsiooni ja enesehinnangut; aitavad käia kaasas kiiresti muutuva maailmaga; võimaldavad paremini hakkama saada elukestvas õppes – järgmise 5–10 aasta jooksul on vaja kindlasti igaühel end täiendada; teadmised õpetavad enesejuhtimist ja ajaplaneerimise oskusi; annavad julgust ja enesekindlust; aitavad mõista, kuhu edasi areneda ning teadmised muudavad elu põnevamaks.

TalTechi avatud ülikool pakub paindlikku võimalust end täiendada või õppida uus eriala oma igapäevatöö kõrvalt. Vastuvõtt TalTechi avatud õppesse algab 8. augustil ning kestab 28. augustini ning valida saab rohkem kui 1000 õppeaine seast. Õpihimulisi ootab ka ligi 50 mikrokraadikava, mida saab läbida olenevalt kava pikkusest kahe-kolme semestri jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles